Как се прави лате?

Как се прави лате?
Снимка: gotvach.bg

Далеч в миналото останаха времената, когато в кафето се поръчваше просто еспресо или капучино. Днес дори и в най-скромните кафенета човек може да си поръча най-различни видове кафе – шварц, лате макиато, капучино, кафе фрапе, мока кафе, ирландско кафе и още, и още.

Често обаче може да се случи поръчката да се разминава с очакванията ни, основно защото самите ние не сме сигурни какво точно си поръчваме. Ето защо е важно да знаем как точно се правят различните видове кафе.

Кафе лате се прави изключително лесно. За приготвянето му са нужни само кафе еспресо и мляко с немного голяма пяна. Обикновено се приготвя 30 мл еспресо и три повече топло мляко - т.е. около 90 мл мляко.

Първо се прави еспресото, след което отвисоко се налива и леко затопленото мляко, което има нежна пяна. Пяната на млякото в никакъв случай не трябва да бъде пищна като на тази на капучиното. За по-естетичен вид кафе лате може да бъде изрисувано от опитен бариста или да се гарнира с шоколадови стърготини, какаов или канелен прах.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати