Манатарките са много вкусни и полезни гъби. Ако разполагате с по-голямо количество от този вид гъби и искате да ги запазите за по-дълго време, то на помощ идва сушенето на манатарки. В този съвет ще ви разкажем как можете да си изсушите манатарки в домашни условия.
Сушените манатарки, не губят своите полезни качества и аромата си в рамките на няколко години. Хранителните вещества и вкусът на манатарките не само се запазват, след изсушаване, но и значително се подобряват.
Ето как можете да изсушите манатарки
- Преди преминаването към сушене манатарките трябва много добре да се почистят от останал по тях пясък, листа, борови иглички и др. Не трябва да миете манатарките с вода, защото тяхното изсъхване после ще отнеме много време и така процесът на сушене значително ще бъде забавен. Докато съхнат манатарките, след като ги измиете, има и опасност някои от гъбите да почнат да гният;
- Един от най-лесните начини за сушене на манатарки е като ги нанижете на конец. Така няма да се налага да ги обръщате или пипате. След като ги нанижете, просто трябва да ги оставите на чисто и проветриво място да съхнат;
- Ако искате да сушите манатарките във фурната - трябва да ги сложите в тава, застлана с хартия за печене. Първоначално се сушат при температура 50 °C, докато започнат да се огъват лесно, след което температурата се увеличава на 70 °C, след това отново се намалява на 50 градуса;
- Друг начин за сушене на манатарките е в електрическа сушилня. Преди да наредите гъбите в сушилнята, както казахме, гъбите трябва да се почистят, след това пънчето да се махне от шапката и да се нарежат на филийки, след това се подреждат върху скарите на сушилнята.
С така приготвените сушени манатарки може да приготвяте цяла зима своите гъбени запеканки или паста с манатарки.
Коментари