Приготвянето на домашна пастърма е истинско изкуство – от подбиране на най-добрите парчета свински бут, до внимателното им осоляване, след това овкусяване с подправки и изсушаване. В резултат на всички тези свещенодействия се надяваме да сложим на масата си изискан деликатес, който да допълва отлежалото домашно вино.
Понякога обаче се случва да объркаме някъде, нещо по рецептата, в резултат на което да пресолим пастърмата. И въпреки че много хора биха махнали с ръка и просто биха консумирали пресолена пастърма, няма нужда да правим компромис с вкуса.
Има лесен начин за обезсоляване на пресолената пастърма. Когато установим, че сме се престарали със солта, просто трябва за изкиснем месото за няколко часа в студена вода или още по-добре в бяло вино.
След това месото се подсушава внимателно с домакинска хартия, овкусява се с микс от подправки за пастърма и се окачва на простора за повторно сушене.
Коментари