Аюрведа като древна медицинска система се занимава с лечението на душата и тялото за тяхната хармония. За да бъде човек здрав, той се нуждае от здравословно хранене. И от 5000 години Аюрведа практикува вегетарианска диета.
Червената леща се счита за една от най-полезните земеделски култури. Тя бързо спечели популярност в древния свят и не загуби, а само увеличи любовта към нея през 21 век. Огромен брой привърженици на растителното хранене и здравословния начин на живот са направили лещата неразделна част от диетата си.
Червената леща съдържа много протеини и фибри, които бързо и трайно засищат организма, премахвайки чувството на глад. Затова лещата често се използва в менюто им от тези, които се опитват да се отърват от наднорменото тегло.
Още в Древна Рус е била известна червената леща и нейните ползи за организма. Наричали я природен лечител и от нея се приготвяли супи, салати с леща, гарнитури, закуски.
С течение на времето този продукт, принадлежащ към семейството на бобовите растения, остана малко пренебрегван. Но напоследък отново се заговори за ползите му.
Растението има уникални свойства. То може да расте в най-замърсените райони, без да абсорбира токсични вещества и да остане екологично.
Червената леща се готви по-бързо от всички други видове (за 10-15 минути), така че често се използва за приготвяне на кремсупи, зърнени храни, гювечи и пълнежи за пайове.
Зелените, кафявите и черните зрънца на вида отнемат повече време за приготвяне (около 20 минути) и поддържат формата си добре, което ги прави идеални за салати, гарнитури и яхнии с леща.
На вашето внимание предлагам една вкусна рецепта с червена леща. Както споменах по-рано,този вид леща е идеална за супи, особено диетични. Приготвянето на тази супа е лесно и просто.
червена леща- 200 г
лук- 1 глава
доматено пюре - 4 с.л.
кръгъл ориз - 3 с.л.
зехтин- 2 с.л.
сол и подправки на вкус
Почистваме и нарязваме лука. Запържете до златисто кафяво в зехтина и добавете доматеното пюре, разбъркайте всичко. Сложете лещата и ориза във вряща вода и варете до омекване (около 20 минути). Добавете подправките и лука с пастата, оставете да заври. Супата от червена леща е готова. Преди сервиране можете да украсите с билки.
Вижте още:
- Отслабва ли се с червена леща;
- Как се вари червена леща;
Коментари