Gotvach.bg»Съвети»Червена леща в Аюрведа

Червена леща в Аюрведа

Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Аюрведа като древна медицинска система се занимава с лечението на душата и тялото за тяхната хармония. За да бъде човек здрав, той се нуждае от здравословно хранене. И от 5000 години Аюрведа практикува вегетарианска диета.

Червената леща се счита за една от най-полезните земеделски култури. Тя бързо спечели популярност в древния свят и не загуби, а само увеличи любовта към нея през 21 век. Огромен брой привърженици на растителното хранене и здравословния начин на живот са направили лещата неразделна част от диетата си.

Червената леща съдържа много протеини и фибри, които бързо и трайно засищат организма, премахвайки чувството на глад. Затова лещата често се използва в менюто им от тези, които се опитват да се отърват от наднорменото тегло.

Още в Древна Рус е била известна червената леща и нейните ползи за организма. Наричали я природен лечител и от нея се приготвяли супи, салати с леща, гарнитури, закуски.

С течение на времето този продукт, принадлежащ към семейството на бобовите растения, остана малко пренебрегван. Но напоследък отново се заговори за ползите му.

Растението има уникални свойства. То може да расте в най-замърсените райони, без да абсорбира токсични вещества и да остане екологично.

Червената леща се готви по-бързо от всички други видове (за 10-15 минути), така че често се използва за приготвяне на кремсупи, зърнени храни, гювечи и пълнежи за пайове.

Зелените, кафявите и черните зрънца на вида отнемат повече време за приготвяне (около 20 минути) и поддържат формата си добре, което ги прави идеални за салати, гарнитури и яхнии с леща.

На вашето внимание предлагам една вкусна рецепта с червена леща. Както споменах по-рано,този вид леща е идеална за супи, особено диетични. Приготвянето на тази супа е лесно и просто.

червена леща- 200 г

лук- 1 глава

доматено пюре - 4 с.л.

кръгъл ориз - 3 с.л.

зехтин- 2 с.л.

сол и подправки на вкус

Почистваме и нарязваме лука. Запържете до златисто кафяво в зехтина и добавете доматеното пюре, разбъркайте всичко. Сложете лещата и ориза във вряща вода и варете до омекване (около 20 минути). Добавете подправките и лука с пастата, оставете да заври. Супата от червена леща е готова. Преди сервиране можете да украсите с билки.

Вижте още:

- Отслабва ли се с червена леща;

- Как се вари червена леща;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен