Катмерът е вкусен десерт от Турция. Местните жители на град Газиантеп започват деня с този десерт. Предпочитат да го ядат на закуска.
Този чудесен десерт е известен още като Damat Katmeri. Той играе роля в сватбените традиции на Източен Анадол.
След сватбата семейството на младоженеца изпраща поднос със сладък катмер на родителите на булката, за да изразят щастието си от новото попълнение в семейството им.
Десертът Катмер обикновено се готви в две форми - квадратна или кръгла.
Това е хрупкав десерт от фило тесто (фино точени кори за баница).
Смлените шамфъстъци и каймакът са основните съставки на този десерт.
Каймакът може да се замени със сирене маскарпоне или сметана.
Катмерът се пече при висока температура (200°C) за 10-15 минути.
Като алтернатива може да изпържите катмера в голям тиган с масло за 1-2 минути от всяка страна.
Най-известният катмер се прави в Газиантеп, където се пълни с каймак и шамфъстъци. В град Афион пълнят катмера с паста от маково семе.
В град Коня - с паста от сусамово семе (тахан) и се залива с гъст плодов сироп, подобен на меласа (петмез).
Катмерът обикновено се сервира топъл, нарязан на малки квадратчета или триъгълници.
Коментари