Gotvach.bg»Съвети»Какво е катмер?

Какво е катмер?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
1745
Какво е катмер?
Хидрофобирана покривка за маса против петна-31%
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
37.46 лв.

Катмерът е вкусен десерт от Турция. Местните жители на град Газиантеп започват деня с този десерт. Предпочитат да го ядат на закуска.

Този чудесен десерт е известен още като Damat Katmeri. Той играе роля в сватбените традиции на Източен Анадол.

След сватбата семейството на младоженеца изпраща поднос със сладък катмер на родителите на булката, за да изразят щастието си от новото попълнение в семейството им.

Десертът Катмер обикновено се готви в две форми - квадратна или кръгла.

Това е хрупкав десерт от фило тесто (фино точени кори за баница).

Смлените шамфъстъци и каймакът са основните съставки на този десерт.

Каймакът може да се замени със сирене маскарпоне или сметана.

Катмерът се пече при висока температура (200°C) за 10-15 минути.

Като алтернатива може да изпържите катмера в голям тиган с масло за 1-2 минути от всяка страна.

Най-известният катмер се прави в Газиантеп, където се пълни с каймак и шамфъстъци. В град Афион пълнят катмера с паста от маково семе.

В град Коня - с паста от сусамово семе (тахан) и се залива с гъст плодов сироп, подобен на меласа (петмез).

Катмерът обикновено се сервира топъл, нарязан на малки квадратчета или триъгълници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен