Официалното откриване на ловния сезон означава, че трябва да извадите рецептите, празните буркани и подправките и да се приготвите да консервирате диво месо. Обикновено месото от дивеч у нас е основно от диви прасета или сърни.
Дивечовото месо е изключително вкусно, а консервираното месо от дивеч е рядък деликатес, който върви с много домашно червено вино и добра компания. Най-разпространените методи за консервиране на месото от дивеч са стерилизирането му в буркани или осоляването и изсушаването му.
В буркани се затваря основно месо от диво прасе – под формата на хапки или русенско варено с диво прасе. За осоляване и сушене се предпочита месото от елен или сърна, което е нетлъсто.
Буркани с русенско варено с месо от дива свиня може да направите много лесно. Трябват ви около 10 кг месо от дива свиня и 2 кг прясна сланина. Те се смилат, овкусяват се с подправки за суджуци и се разпределят в буркани. Добавя се около 2-3 с.л. с вода, затварят се плътно бурканите и се стерилизират в продължение на поне 3 часа.
Можете да консервирате диво месо на хапки в буркани. Добре измитото месо се слага в съд със студена вода и се вари до готовност, като периодично се обира образувалата се пяна. След това месото се почиства от жилите и кокалите и се нарязва на по-малки парчета.
Слага се в тава с част от бульона, овкусява се със сол, добавя се малко сланина и се запича на фурна. Малко преди да се извади от фурната се слагат черен пипер, бахар, чубрица. Разпределя се в буркани, запечатват се и се варят около 20 минути за стерилизация.
Коментари