Как се прави китайска панировка?

Как се прави китайска панировка?

Китайската панировка се нарича темпура и е готварска техника, идваща от Япония. С нея се пържат морски дарове, зеленчуци или риба. Тази панировка е много хрупкава и лека. Приготвя се от сол, брашно и ледено студена газирана вода. В някои рецепти се срещат и яйца. Мазнината с която ще се пържи трябва да има висок праг на нагряване, много подходящо е слънчогледовото олио, също и фъстъченото.

Пърженето става много бързо, следи се да не изгори. Има и три хитрини при приготвянето на панировката, а именно сега ще ги изброим:

1. Първо се смесват течните, а след това сухите съставки.

2. Водата трябва да е ледена, това влияе на цвета на панировката след пържене, тя няма да потъмнее.

3. Ако има бучки от брашното при разбъркване не трябва да се разбива много дълго, за да не е тежка сместа и да се получи глутен.

За приготвянето на панировката първо се пресява брашното. Яйцата се разбиват с водата и се прибавят към брашното много внимателно.

За да панирате морски дарове, риба или зеленчуци за панировката ще ви трябват бяло брашно - около 90 грама, сол - 1/2 ч.л., царевично нишесте - 1 с.л., вода студена - 200 мл. Смесват се внимателно сухи и течни съставки. Подготвените зеленчуци, нарязани на парчета, се потапят в сместа, веднага се пържат в загрято олио.

Друга рецепта, която е много подходяща за скариди и калмари е панировката с яйца. За нея ще ви трябват бяло брашно около 2 ч.ч., яйца - 1 брой,нишесте царевично около 1/2 ч.ч.,газирана вода - 1 ч.ч., сол на вкус и водка - 1 ч.ч.

Приготвя се както тази без яйцето, смесват се сухи и течни съставки. Сместа се прави непосредствено преди пържене.

За да се провери дали е загрята добре мазнината се проверява с дървено шишче, покрай него трябва да се появят балончета.

Ако се пържи във фритюрник, температурата трябва да е 170 -180 градуса, не се пържат много продукти наведнъж.

Купата с панировка се държи в по-голяма купа със студена вода и лед.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати