Думата бътърмилк /buttermilk/ в превод от английски означава мътеница. Всъщност това е напитка, наподобяваща айрян, но малко по-гъста и с по-голям процент масленост. Получава се при приготвяне на домашно масло от равни количества прясно и кисело мляко.
Лесно ферментира и за ден-два придобива леко кисел вкус.
Съществуват много рецепти, за приготвянето на които е необходима мътеница. За съжаление готовият бътърмилк не е от продуктите, които все още не са намерили място по щандовете на хранителните магазини у нас.
Това обаче не е повод да се откажем и подминем някоя вкусотия, приготвена с мътеница. Решението е лесно - трябва сами да си я приготвим.
Можем да приготвим бътърмилк по няколко начина:
- като смесим една чаена чаша прясно мляко с една супена лъжица прясно изцеден лимонов сок;
- като смесим една чаена чаша прясно мляко с една супена лъжица оцет;
- като смесим една четвърт чаена чаша прясно мляко с три четвърти чаена чаша кисело мляко.
Направената смес се разбърква и се изчаква около петнайсет минути, след което нашият бътърмилк е готов.
Коментари