четвъртък, 24 юли
Бук
Билки

Бук

0

Бук /Fagus/е род листопадни широколистни дървета, разпространени в Северното полукълбо. В рода на бук влизат около 10 вида. При диария и стомашни неразположения българската народна медицина съветва да се използва кората на бук

1

Билки

Всичко за билките, за какво са полезни и кога да ги използваме. Билки и тяхното приложение.
Билки - Воден морачБилки

Воден морач

21.07.20140

Като лекарствено средство водният морач се прилага още от 18 век. Плодчетата на водния морач се предписват при заболявания на дихателните пътища с обилен секрет (бронхити, бронхиална астма и др. ).

Билки - Обикновен звезданБилки

Обикновен звездан

18.07.20140

Обикновеният звездан се използва в нашата народна медицина при главоболие, болки в стомаха и червата. Предполага се, че ефектът на дрогата се дължи на синилната киселина, която влиза в състава ѝ.

Билки - Обикновена ралицаБилки

Обикновена ралица

15.07.20140

Обикновена ралица /Delphinium consolida/ е позната още като алтън–топ, дива булица, делфиниум, синя ралица и др. Българската народна медицина препоръчва обикновена ралицата при главоболие, нередовна менструация. Обикновената ралица е отровна билка.

Билки - Орлови ноктиБилки

Орлови нокти

11.07.20140

Многобройните ползи от билката орлови нокти обуславят широката ѝ употреба срещу редица заболявания. Орлови нокти има адаптогенно, диуретично, антивирусно, съдоразширяващо и антиоксидантно действие. Орлови нокти се ползва като имунен стимулант.

Билки - Ароматна кализияБилки

Ароматна кализия

09.07.20140

В българската народна медицина и фитотерапия кализията не е широко позната. По света от ароматната кализия се приготвят лечебните масла и мехлеми, настойки, запарките и отварите. Ароматната кализия е прочута като мощен имуностимулатор

Билки - Блатно кокичеБилки

Блатно кокиче

08.07.20140

Блатното кокиче /Leucojum aestivum/ е многогодишно луковично растение от семейство Кокичеви. Блатното кокиче е известно като бяла теменуга, гергьовско кокиче и др. Блатното кокиче е растение с голяма икономическа значимост.

Билки - ТрънкаБилки

Трънка

04.07.20140

Запарката от цветовете на трънка действа слабително и пикочогонно. Употребява се при запек, стомашни и чревни болки, невралгия, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, албумин, хемороиди, левкорея и др.

Билки - РакитникБилки

Ракитник

03.07.20140

Ракитникът оказва противомикробно и противовъзпалително действие. Лечебният ефект е бърз. Използва се при лечение на ерозия на шийката на матката, както и при възпаления на влагалището.

Билки - АкацияБилки

Акация

02.07.20140

С цветовете и листата на бялата акация се лекува упорита кашлица. Цветовете на акация оказват още болкоуспокояващо и кръвоспиращо действие. Листата и кората на акацията са отровни.

  • Още от Готвач.бг

  • Нови
  • Коментирани
  • Популярни
  • Форум

  • Нови
  • Коментирани
  • Популярни

Какво другите търсят