Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Как се разтопява шоколад на водна баня?Как се разтопява шоколад на водна баня?
05 Ноем.
Най-хубавите неща са незаконни, неморални или са залети с разтопен шоколад. Шегата настрана, но има много десерти, които се правят с разтопен шоколад и много начинаещи готвачи са се питали как се разтопява шоколад на в...
Как да изсушим розмарин?Как да изсушим розмарин?
04 Ноем.
Ароматен и пълен с вкус и характер, розмаринът е една от най-популярните и използвани подправки в кулинарния свят. За овкусяване на печени меса - агнешко, свинско, пилешко, риба и дори морски дарове и зеленчуци - той...
Каква е разликата между чай Ройбос и чай Каркаде?Каква е разликата между чай Ройбос и чай Каркаде?
03 Ноем.
Ако сте сред почитателите на чай, то със сигурност знаете, че единственото общо между Ройбос и Каркаде е наситеният им червен цвят. Има обаче и такива, които не са запознати със свойствата, ползите и качествата на дват...
Как да разпознаем дали е пресен шаранът?Как да разпознаем дали е пресен шаранът?
02 Ноем.
С наближаването на Никулден домакините започват да обменят опит и рецепти, за да зарадват близките си с най-вкусния шаран. За да бъде апетитна рибата, обаче, не е достатъчно само да е приготвена майсторски. Най-важно и...
Как да си изсушим мента?Как да си изсушим мента?
01 Ноем.
Ментата е чудесна билка, с прекрасни свойства, стига да съумеем да я изсушим и съхраним правилно, което същевременно е много лесно. Важното е градинарите да знаят, в случай, че я берат направо от градината, да отрязват...
Как да омекнат меденките?Как да омекнат меденките?
31 Окт.
Има няколко начина как меденките да бъдат мекички, които трябва да знае всяка домакиня. Ето и 3 варианта, за различни ситуации: 1. По време на печенето е хубаво да не ги изпичаме до втвърдяване, а докато са още мекичк...
Как се прави белтъчена глазура?Как се прави белтъчена глазура?
30 Окт.
Глазура от белтъци се приготвя много лесно. За целта ни трябва 1 белтък /30 г/. Добавя се лимонов сок - 3-4 капки, и пудра захар 150-200 г, което зависи от големината на белтъка. В чиста купа сипваме белтъка, може да ...
Шоколадът вреди ли при гастрит?Шоколадът вреди ли при гастрит?
29 Окт.
Гастритът представлява възпаление на вътрешната лигавица на стомаха. Това, от своя страна, води до нарушаване на неговата функция. Гастритът е едно от най често срещаните заболявания, които спохождат съвременните хо...
Запича или разхлабва царевицата?Запича или разхлабва царевицата?
28 Окт.
Имали някой, който да не обича царевица, особено през летния сезон? Освен че е много вкусна, царевицата съдържа и редица витамини, сред които витамин А, витамин Е, витамин С и витамин В. Също така царевицата е бога...
Как се панира риба?Как се панира риба?
27 Окт.
При панировката с запазват не само ароматът и вкусът на рибата, но и нейният сок.Това се дължи на коричката, която се образува при пържене. Дребната риба се пържи на силен огън, а едрата, нарязана на парчета - на по...
Как се прави парена сланина?Как се прави парена сланина?
26 Окт.
2
Това е един вариант на приготвяне на сланината за зимата. Първо, отстранете излишната мазнина, която понякога се реже при изрязването от прасето на сланината. Впрочем за тези, които не знаят, си личи до къде е самата с...
Как да направим Гхи?Как да направим Гхи?
25 Окт.
Гхи е продукт, познат от хилядолетия в аюрведичната традиция. Освен в Индия пречистено масло е било използвано и в Пакистан, Иран и Тайланд, а днес е все по-широко известно по цял свят. Не случайно Гхи набира тази по...
Каква е разликата между тортелини и равиоли?Каква е разликата между тортелини и равиоли?
24 Окт.
1
Две доста обичани в цял свят и доста бъркани ястия са равиолите и тортелините. И двете идват от Италия, и двете са производни на пастата, и двете имат пълнеж, но изглеждат различно и могат да имат различно предназн...
Как се прави розова вода?Как се прави розова вода?
23 Окт.
Розовата вода е божествен дар, който може да бъде приготвен единствено и само от маслодайната българска роза, а именно роза дамасцена, израснала в Розовата долина. Само българската маслодайна роза има тези уникални кач...
Пресолен боб как се оправя?Пресолен боб как се оправя?
22 Окт.
Когато готвим и бързаме или вършим две неща едновременно, се случва да поръсим малко повече сол от необходимото в ястието. Ако готвим боб и без да искаме го пресолим, има няколко хитринки, за да спасим ястието. Не ко...
Как и колко време се вари джолан?Как и колко време се вари джолан?
21 Окт.
Свинският джолан е частта от прасето, намираща се между свивката на коляното и средата на крачето. Месото, прилежащо на този участък, е силно ароматно, мазничко и богато на естествен желатин. Това предполага и че има...
Как и колко време се вари батат?Как и колко време се вари батат?
19 Окт.
Бататът или още наричан сладък картоф е кореноплоден зеленчук с южноамерикански произход, но разпространен, консумиран и ценен в цял свят. На цвят той може да бъде бял, жълт, оранжев или виолетов, а колкото по-тъ...
Защо домашната майонеза се получава рядка?Защо домашната майонеза се получава рядка?
18 Окт.
Вероятно най- широко приложимият сос в нашето съвремие е майонезата. Тя е обичана от малки и големи и комбинирана и използвана в различни ястия, тестени изделия, салати, мезета, сандвичи, гарнитури. Колкото...
Как се съхраняват корени от магданоз?Как се съхраняват корени от магданоз?
16 Окт.
Корените от магданоз са с висока хранителна стойност, затова не бива да се пренебрегват и е добре да знаем как да ги съхраним по-дълго. Те могат успешно да се запазят в свежо и сушено състояние. Правилното съхранение...
Как да сготвим ориза ал дентеКак да сготвим ориза ал денте
15 Окт.
1
Ал денте е една от различните степени на готовност на храната, при която хранителният продукт е добре сготвен, но остава крехък и в известна степен по-твърд. Запазва цялост, не се разпада и има известна резистентност п...
С какво се комбинира пащърнакът?С какво се комбинира пащърнакът?
14 Окт.
Пащърнакът е блед на цвят кореноплоден зеленчук. Неговият вкус е леко сладникав и приятен, с много ароматни нотки. Познат и ценен още от древността освен заради хранителните си стойности и вкус, но и заради своит...
Какво е кетоза?Какво е кетоза?
13 Окт.
Кетозата представлява процес на разграждане на мазнини, при който се отделят кетони, откъдето идва името кетоза. Терминът кетоза се свързва с метаболизма на хората и се спряга при някои диети и във фитнес залите. ...
Как се сотира лук?Как се сотира лук?
12 Окт.
1
Сотирането е кулинарна техника, при която продуктите се готвят на силен огън с минимално количество мазнина за кратко време и при често раздвижване, за да не загарят. Умишлено употребих думата раздвижване, защото само ...
Как правилно да сготвим калканКак правилно да сготвим калкан
11 Окт.
Неговото месо е невероятно вкусно и много ценено заради уникалната си леко желатинеста текстура и крехкост. Освен това е изключително богат на полезни вещества и витамини. Наричан е още Кралят на дънните риби - негово ве...
Калорични ли са картофите соте?Калорични ли са картофите соте?
10 Окт.
Картофите соте са апетитни и харесвани от много хора. По повод на тяхната калоричност трябва да се подходи философски и ясно да се разбере технологията за получаването им. При правилно сотиране спазването на технол...