Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как се разтопява шоколад на водна баня?Най-хубавите неща са незаконни, неморални или са залети с разтопен шоколад. Шегата настрана, но има много десерти, които се правят с разтопен шоколад и много начинаещи готвачи са се питали как се разтопява шоколад на в...
05 Ноем.
Как да изсушим розмарин?Ароматен и пълен с вкус и характер, розмаринът е една от най-популярните и използвани подправки в кулинарния свят. За овкусяване на печени меса - агнешко, свинско, пилешко, риба и дори морски дарове и зеленчуци - той...
04 Ноем.
Каква е разликата между чай Ройбос и чай Каркаде?Ако сте сред почитателите на чай, то със сигурност знаете, че единственото общо между Ройбос и Каркаде е наситеният им червен цвят. Има обаче и такива, които не са запознати със свойствата, ползите и качествата на дват...
03 Ноем.
Как да разпознаем дали е пресен шаранът?С наближаването на Никулден домакините започват да обменят опит и рецепти, за да зарадват близките си с най-вкусния шаран. За да бъде апетитна рибата, обаче, не е достатъчно само да е приготвена майсторски. Най-важно и...
02 Ноем.
Как да си изсушим мента?Ментата е чудесна билка, с прекрасни свойства, стига да съумеем да я изсушим и съхраним правилно, което същевременно е много лесно. Важното е градинарите да знаят, в случай, че я берат направо от градината, да отрязват...
01 Ноем.
Как да омекнат меденките?Има няколко начина как меденките да бъдат мекички, които трябва да знае всяка домакиня. Ето и 3 варианта, за различни ситуации:
1. По време на печенето е хубаво да не ги изпичаме до втвърдяване, а докато са още мекичк...
31 Окт.
Как се прави белтъчена глазура?Глазура от белтъци се приготвя много лесно. За целта ни трябва 1 белтък /30 г/. Добавя се лимонов сок - 3-4 капки, и пудра захар 150-200 г, което зависи от големината на белтъка.
В чиста купа сипваме белтъка, може да ...
30 Окт.
Шоколадът вреди ли при гастрит?Гастритът представлява възпаление на вътрешната лигавица на стомаха. Това, от своя страна, води до нарушаване на неговата функция.
Гастритът е едно от най често срещаните заболявания, които спохождат съвременните хо...
29 Окт.
Запича или разхлабва царевицата?Имали някой, който да не обича царевица, особено през летния сезон? Освен че е много вкусна, царевицата съдържа и редица витамини, сред които витамин А, витамин Е, витамин С и витамин В.
Също така царевицата е бога...
28 Окт.
Как се панира риба?При панировката с запазват не само ароматът и вкусът на рибата, но и нейният сок.Това се дължи на коричката, която се образува при пържене.
Дребната риба се пържи на силен огън, а едрата, нарязана на парчета - на по...
27 Окт.
Как се прави парена сланина?Това е един вариант на приготвяне на сланината за зимата. Първо, отстранете излишната мазнина, която понякога се реже при изрязването от прасето на сланината. Впрочем за тези, които не знаят, си личи до къде е самата с...
26 Окт.
2
Как да направим Гхи?Гхи е продукт, познат от хилядолетия в аюрведичната традиция. Освен в Индия пречистено масло е било използвано и в Пакистан, Иран и Тайланд, а днес е все по-широко известно по цял свят.
Не случайно Гхи набира тази по...
25 Окт.
Каква е разликата между тортелини и равиоли?Две доста обичани в цял свят и доста бъркани ястия са равиолите и тортелините. И двете идват от Италия, и двете са производни на пастата, и двете имат пълнеж, но изглеждат различно и могат да имат различно предназн...
24 Окт.
1
Как се прави розова вода?Розовата вода е божествен дар, който може да бъде приготвен единствено и само от маслодайната българска роза, а именно роза дамасцена, израснала в Розовата долина. Само българската маслодайна роза има тези уникални кач...
23 Окт.
Пресолен боб как се оправя?Когато готвим и бързаме или вършим две неща едновременно, се случва да поръсим малко повече сол от необходимото в ястието. Ако готвим боб и без да искаме го пресолим, има няколко хитринки, за да спасим ястието. Не ко...
22 Окт.
Как и колко време се вари джолан?Свинският джолан е частта от прасето, намираща се между свивката на коляното и средата на крачето. Месото, прилежащо на този участък, е силно ароматно, мазничко и богато на естествен желатин.
Това предполага и че има...
21 Окт.
Как и колко време се вари батат?Бататът или още наричан сладък картоф е кореноплоден зеленчук с южноамерикански произход, но разпространен, консумиран и ценен в цял свят.
На цвят той може да бъде бял, жълт, оранжев или виолетов, а колкото по-тъ...
19 Окт.
Защо домашната майонеза се получава рядка?Вероятно най- широко приложимият сос в нашето съвремие е майонезата. Тя е обичана от малки и големи и комбинирана и използвана в различни ястия, тестени изделия, салати, мезета, сандвичи, гарнитури.
Колкото...
18 Окт.
Как се съхраняват корени от магданоз?Корените от магданоз са с висока хранителна стойност, затова не бива да се пренебрегват и е добре да знаем как да ги съхраним по-дълго.
Те могат успешно да се запазят в свежо и сушено състояние. Правилното съхранение...
16 Окт.
Как да сготвим ориза ал дентеАл денте е една от различните степени на готовност на храната, при която хранителният продукт е добре сготвен, но остава крехък и в известна степен по-твърд. Запазва цялост, не се разпада и има известна резистентност п...
15 Окт.
1
С какво се комбинира пащърнакът?Пащърнакът е блед на цвят кореноплоден зеленчук. Неговият вкус е леко сладникав и приятен, с много ароматни нотки.
Познат и ценен още от древността освен заради хранителните си стойности и вкус, но и заради своит...
14 Окт.
Какво е кетоза?Кетозата представлява процес на разграждане на мазнини, при който се отделят кетони, откъдето идва името кетоза.
Терминът кетоза се свързва с метаболизма на хората и се спряга при някои диети и във фитнес залите.
...
13 Окт.
Как се сотира лук?Сотирането е кулинарна техника, при която продуктите се готвят на силен огън с минимално количество мазнина за кратко време и при често раздвижване, за да не загарят. Умишлено употребих думата раздвижване, защото само ...
12 Окт.
1
Как правилно да сготвим калканНеговото месо е невероятно вкусно и много ценено заради уникалната си леко желатинеста текстура и крехкост. Освен това е изключително богат на полезни вещества и витамини. Наричан е още Кралят на дънните риби - негово ве...
11 Окт.
Калорични ли са картофите соте?Картофите соте са апетитни и харесвани от много хора. По повод на тяхната калоричност трябва да се подходи философски и ясно да се разбере технологията за получаването им.
При правилно сотиране спазването на технол...
10 Окт.