Gotvach.bg»Съвети»Как да сготвим ориза ал денте

Как да сготвим ориза ал денте

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
873
Как да сготвим ориза ал денте
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.

Ал денте е една от различните степени на готовност на храната, при която хранителният продукт е добре сготвен, но остава крехък и в известна степен по-твърд. Запазва цялост, не се разпада и има известна резистентност при сдъвкване.

Терминът идва от италиански език и най-често е използван за степента на приготвяне на паста, напоследък и много употребяван при готвенето на ориз и зеленчуци.

За да сготвим ориз ал денте, първо, трябва да сме сигурни, че конкретната рецепта, която сме избрали, го позволява или изрично е упоменато в нея като препоръка и изискване.

Тъй като има много видове ориз, от значение е и сортът, който използваме поради факта, че не всеки има способността да запазва ядрото си цяло и всеки един има своите различни характеристики, времена на готвене и способност за абсорбиране на течности.

Когато искаме да си направим ориз ал денте за гарнитури, салати или за смесване впоследствие с други компоненти като месо или зеленчуци в сос, то просто трябва да го сварим в указаното на пакета съотношение с водата или бульона и да прекъснем процеса на варене около 5 минути по-рано. Трябва и да опитаме зрънцата дали са крехки и резистентни в същото време. Отцеждаме и минаваме през студена вода и после използваме според предназначение.

При готвенето на супи и яхнии, в които зрънцата се изисква да се готвят с всичко останало и да поемат аромата на ястието, няма как да извършим описаната по-горе процедура. Тогава просто трябва да поднесем и консумираме на момента, тъй като престои ли оризът в течността, ще продължава да се готви дори и да не е на котлона и ще набъбне и поеме всичката течност. Това ще го направи мек, безформен и далече от понятието ал денте.

При готвенето на фурна това, което трябва да направим, е да спазим указанията на пакета и отново да прекъснем топлинната обработка малко по-рано, но не и преди да се е поела почти всичката течност. След това трябва да оставим да почине 5-10 минути като завием тавата с чиста кърпа.

Така ще сме сигурни, че няма да преминем желаната степен на готовност, а ако има малко остатъчна течност, тя ще си бъде поета от зрънцата.

При готвенето ал денте ястието има освен по-приветлив вид и текстура, а и е по-полезно. Оризът (както и пастата) са продукти с високо съдържание на въглехидрати, следователно имат висок гликемичен индекс, което автоматично ги прави не толкова подходящи за хора, които са на диета или имат завишени нива на глюкоза в кръвта.

При разваряването на тези продукти ние неусетно приемаме повече като количество, понеже не дъвчем, а директно поглъщаме. Ако обаче един ориз е направен ал денте, ни създава повече работа, докато го сдъвчем и погълнем, а впоследствие създава работа и на храносмилателната ни система, което ще работи повече и по-ефективно, а ние през всичкото това време няма да почувстваме отново глад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 3
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител#240253
Потребител#240253
"Ориз ал денте" значи да хруска и да не е сварен....... АЛ ДЕНТЕ важи само за пастата, за да остане малко по-жилава. За ориза е измишльотина на някой готвач от квартална кръчма, на който са му продали мешан ориз от различни сортове и не могат да уврат едновременно... му-ха-ха
24.06.2021 14:18