gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се приготвя Сукияки

Как се приготвя Сукияки

Сукияки
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Японците са факири по отношение на приготвянето на рибата и на морските дарове. Макар японската кухня да се свързва единствено със сушито, тя съвсем не е само това.

Голямото богатство от различни риби, виреещи във водите около островната държава, открай време е вдъхновявало майстор- готвачите да изобретяват все нови и нови творения, в които основен продукт са именно даровете от морето. Приготвената в Япония риба може да служи дори като аромат към някое нерибно ястие.

Такъв е и случаят с т. нат кацуобуши, което представлява вид подправка, която се прави от стърготините на предварително изсушена и опушена риба, известна като бонито или ивичест тунец.

Популярният кацуобуши се добавя на голяма част от супите и бульоните или се смесва с други подправки. Без него няма как да се приготви традиционното японско ястие от говеждо месо със сос даши, известно като Сукияки.

Ако посетите специализираните азиатски магазини обаче най-вероятно ще успеете да се снабдите както с кацуобуши, така и със сос даши, но най-вероятно инстантен.

Продукти за Сукияки

Затова е по-добре да потърсите листа от водорасли комбу. Ето как се приготвя Сукияки, класическата японска рецепта:

Необходими продукти: 350 г говеждо месо, 3 стръка праз, 1 глава кромид лук, 7 печурки, 1/2 глава китайско зеле (чиято родина всъщност е Япония), 1 парче комбу, 6 г. кацуобуши, 2 с. л. захар, 2 с. л. олио, 2 с. л. саке, 10 с. л. соев сос.

Начин на приготвяне: Месото се нарязва на много тънки филийки, лукът на едри резени, а празът на диагонални кубчета, но само бялата му част. Гъбите се нарязват на две, а зелето на много едро.

Отделно водораслото комбу се загрява в 500 мл вода, но в момента в който тя започва да кипи, то трябва да бъде извадено. На негово място се слага кацуобуши, водата се кипва и съдът, в който се приготвя популярният сос даши се снема от котлона.

Течността се прецежда и се оставя настрана. В друг съд се нагрява олиото, към което се добавя захарта, 5 с. л. от соевия сос, сакето и 250 мл от бульона даши. Изчаква се да кипне и се отнема около половината от соса. След това в него се слагат месото и зеленчуците.

Месото не трябва да се вари много, за да не изсъхне. Всичко се поднася заедно с останалия соев сос, за да може всеки да си потапя в него отделните хапки.

Вижте още вкусни рецепти от японската кухня: Сушени патладжани по японски, Месо по японски, Пилешки [дробчета по японски], Спагети по японски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest