Левурдата - суперхрана на пролетта

Левурдата - суперхрана на пролетта
Снимка: TheUjulala Pixabay

Левурдата е уникално само по себе си растение, което има множество полезни свойства. Още в миналото са го използвали за лечението на редица различни заболявания, както и в ролята си на профилактично средство. Нарича се още див чесън и се среща основно в планинските места или в широколистните гори с надморска височина повече от 1100 метра.

Левурдата расте основно през пролетните месеци. Периодът на нейния цъфтеж е май и април. Много е важно да познавате добре растението, ако решите сами да си берете див чесън, тъй като неговите листа много приличат на отровните на момината сълза. Много лесен начин за тяхното различаване е чрез помирисване, тъй като левурдата има харктерен мирис на чесън. Другата отличителна особеност са цветовете на двете растения.

Левурдата е известна още с името див лук и мечи лук. Приема се, че когато мечките се наспят след дългия им зимен сън, те се хранят именно с дивия чесън. По този начин се постига пречистване на организма на тези животни от токсините, а и се зареждат със сили след дългия сън.

Всички части на левурдата могат да се ядат и са полезни за организма. Листата на дивия чесън са много вкусни и ароматни както пресни или приготвени, така и сушени. Всичко зависи от вас как обичате да хапвате див чесън и как ви е най-вкусен.

Левурда

С пълна сила може да се нарече суперхрана, тъй като е изключително богат на различни витамини (А, B, B1, B2, B3, B6), цинк, йод, калций, фосфат, желязо, калий, мед.

Няма как да пропуснем да споменем и съдържанието на различни етерични масла в левурдата. Тя е богата на много важни за организма мазнини и аминокиселини.

Дивият чесън има множество начини за употреба и ползи за тялото. Така например левурдата помага за пречистването на чревната флора. По този начин организмът се бори с различните инфекции в областта на стомашно-чревния тракт. Левурдата играе ключова роля за пречистването от паразити и микроби.

Оказва изключително благоприятно въздействие и на сърцето, а също така помага за понижаването на холестерола. Отличен ефект има и при повишеното кръвно, а също така понижава риска от атеросклероза или инфаркт.

Сред цялостните ползи на левурдата е фактът, че оказва благоприятен ефект на цялото тяло, тонизирайки организма и зареждайки го с нови сили. Помага да се свалят излишните мазнини и предпазва от недостига на важните витамини.

Салата с левурда

И не а последно място, има ключова роля за имунитета, тъй като го повишава и укрепва. Така се намалява значително риска от настинки и различните респираторни заболявания.

За да вложите тази полезна пролетна храна в менюто си, разгледайте и изберете някоя от нашите свежи салати с левурда или пък която и да е от тези апетитни вкусотии с левурда.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати