Как се замразяват зеленчуци

Как се замразяват зеленчуци
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Правилно замразените зеленчуци се запазват дълго време във фризера и при готвенето имат прекрасни вкусови качества и полезните им вещества се използват оптимално.

Повечето зеленчуци се замразяват, след като се бланшират. Замразените зелени подправки се добавят в ястията, когато те вече са готови, една минута преди да бъдат свалени от котлона.

За да замразите карфиол и броколи, предварително се измиват и се разкъсват на съцветия, след това се бланшират за минута-две в солена вода, подсушават се и се замразяват.

Когато замразявате тиквички, нарежете ги на кръгчета, подсушете ги и ги замразете. Добре е да замразявате зеленчуците на порции, за да ги използвате изцяло за приготвянето на определено ястие.

Замразени зеленчуци

За да замразите зелен фасул, предварително го сварете, докато омекне, подсушете го и го замразете. Първите два часа от замразяването няколко пъти вадете плика, за да разпределите правилно зеленчуците и да не залепнат един за друг.

Чушките се замразяват, като се измиват, почистват се от семките и се нарязват на ситно, за да се добавят в различни ястия. Можете да замразите чушки за пълнене.

За целта извадете семенниците, измийте ги и ги наредете една в друга, за да заемат по-малко място. За замразяване на патладжани ги измийте, нарежете ги на кръгчета и ги поръсете с едра сол.

След половин час ги отцедете, измийте и подсушете, поставете в кутии за фризер и замразете. Лукът, чесънът и тиквата се замразяват сурови, но след нарязването им е добре да се подсушат.

Морковите не трябва да се подсушават след нарязването. Добре е да приготвите зеленчукови смески, които да използвате за супи или като добавка в ястия.

Картофи се замразяват, като се изчистват от кората, нарязват се на резени и се заливат с вряла вода за няколко минути, отцеждат се, подсушават се и се разпределят в пакети.

Замразените зеленчуци се приготвят много по-бързо от суровите. Когато замразявате гъби, трябва да ги сварите до омекване, преди да ги сложите във фризера.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати