gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си сготвим резене

Да си сготвим резене

резене

Приготвянето на един от най-полезните зеленчуци – резенето, е много приятно и лесно занимание. А резултатът напълно си заслужава.

За да приготвите резенето по правилния начин, то неизменно следвайте съветите на кулинарите. Използваемата част от растението са кореновата част и частите на стеблото. На първо място този див лук се измива и почиства от повредените участъци. Той може да замени целината във всяка рецепта.

Резенето може да се консумира както сурово в салата, така и на пара, запържено или сушено. Витаминозна салата ще получите, ако го смесите с артишок, тиквички, домати, дива мащерка и посолите със сол и пипер на вкус.

Готвено на пара, резенето може да се приготви с други зеленчуци, след което да ги замразите. То може да се поднесе и овкусено с 1 с.л. лимонов сок, зехтин, в комбинация с нарязан на дребно стрък лук или пресен зелен лук, овкусено със сол и пипер.

За да запечете резене, то разрежете кореновата му част на четири. Поръсете със зехтин и пъхнете във фурната за около 35 минути.

Ако искате да имате резене за цялата година, то нарежете пресен корен от растението на парчета. За да се запази за дълго свежият им вкус, ги подредете в буркан. Отгоре се заливат със зехтин и се овкусяват със сол и пипер. Бурканите се затварят и прибират на тъмно.

нарязано резене

Прясното резене може да се съхранява около две седмици, поставено в пластмасово пликче.

Листата на резенето се използват като подправка. За да омекнат, се завиват във влажна кърпа и се оставят в хладилника. Изсушеното и стрито растение също се използва за подправка. Тя е най-популярна в Индия, където се приема както чрез храната, така и след нейното приемане, за освежаване на дъха и добро храносмилане.

Треска с резене

Необходими продукти: 1 кг треска, 2 глави резене, 100 мл сметана, 2 глави лук, 4 с.л. лимонов сок, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Лукът се наситнява и се смесва със сметаната, лимоновия сок, солта и черния пипер. Разбърква се добре.

Резенето се нарязва на четири парчета. Отделните стръкове се отделят един от друг, а твърдата част на стеблото се отстранява.

Филетата от треска се поставят в предварително подготвено фолио. Върху всяко от тях се посипва част сместа от лук и сметана. Отгоре се нареждат стръковете резене. Всяко едно филе се затваря във фолио и се пече около 40 минути на 190 градуса.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати