Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти с таро

Вкусни рецепти с таро

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Вкусни рецепти с таро
Снимка: pisauikan/ pixabay.com

Таро или колоказия е растение, което не е популярно у нас. Познато е още с латинското си наименование Colocasia esculenta или колокаси.

Използваемата част от него е коренът, също познат като таро. Той наподобява картоф, но притежава по-мека структура и доста по-сладък вкус. Най-често таро се приготвя в тенджера или на фурна.

Ето няколко интересни рецепти с таро - екзотичният корен, които може да направи обичайните гозби много по-различни:

Зеленчукова супа с таро

Таро

Необходими продукти: 100 г таро, 300 г тиква, ½ грудка див копър, 1 морков, 1 домат, 2 скилидки чесън, зеленчуков бульон, розмарин, мащерка, зехтин

Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 200°C. Всички зеленчуци се нарязват на малки парченца. Заедно с чесъна се слагат в тавичка за печене. Отгоре се поръсват със зехтин, розмарин и мащерка. Пекат се около 40 минути до омекване.

Когато зеленчуците са готови, към тях се прибавя и изстисканият чесън. Всичко се слага в блендер или кухненски робот. Пасира се заедно с бульона, ако е прекалено гъсто.

Полученото се слага на огъня. При нужда му се добавя бульон, до достигане на желаната консистенция. Супата се поднася със заквасена сметана или с лют сос табаско.

Свински пържоли с таро

Необходими продукти: 1400 г (6 бр.) свински пържоли, сол, черен пипер, 550 г картофи, 950 г таро, 110 г клонки целина, 1 глава кромид лук, 4 с.л. зехтин или маслиново олио, 3 с.л. доматено пюре, 3 ч.ч. гореща вода, сокът от един лимон

Начин на приготвяне: Картофите се режат на едри парчета. Тарото се чупи на едро. Целината и лукът се режат на ситно. Пържолите се начукват с чук за месо. Прави им се малък разрез от външната страна, като се разреже тлъстото и се стигне до чистото месо. Посоляват се и се наръсват с черен пипер.

Свински пържоли с таро

Зехтинът се загрява в подходящ съд на котлона. Пържолите се запържват за около 2-3 минути от всяка страна или докато се зачервят. Целта е соковете на месото да се запечатат вътре в него, а не да се пържи до готовност. Може да се изпържат на два пъти. Когато са готови, се нареждат в йенска тенджера или тава.

В същата мазнина се запържват и картофите около 3 минути - до зачервяване. Изваждат се, отцеждат се от излишната миризма и се прехвърлят в голяма купа. На тяхно място се слага начупеното таро. Запържва се до леко зачервяване, около 3 минути, като от време на време се разбърква.

Готовото таро се вади, отцежда се и се слага при картофите. Добавят им се нарязаните целина и кромид лук. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Всичко се разбърква добре и се изсипва върху пържолите.

Доматеното пюре се разтваря в 750 мл горещата вода. Бърка се, докато се разтвори напълно. С него се заливат продуктите в тавата. Отгоре се поливат и с останалия зехтин. Тавата се завива с алуминиево фолио или се поставя капакът.

Ястието се пече на второ ниво в предварително загрята на 210°C фурна, за един час. След това съдът се отваря и пържолите се изваждат на повърхността. Съдът се връща във фурната без похлупак, като температурата се понижава на 190°C. Пече се още 30 минути, докато пържолите се зачервят. След това се обръщат от другата страна и тавата се връща във фурната за още 20-25 минути. Поднасят се с прясно изцеден лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest