Емблемите на каталунската кухня

1 от 3 Снимки

Каталунски крем


Необходими продукти: 1 л прясно мляко, 100 г захар, 5 жълтъка, 30 г нишесте, кората на 1 лимон, 2 пръчици канела, допълнително захар за карамелизиране.

Начин на приготвяне: Нишестето се смесва с жълтъците, а млякото с пръчиците канела, захарта и лимоновата кора и се слага на котлона, за да кипне.

След това към него се добавя яйчената смес и всичко се разбърква отново. Слага се пак на котлона и се бърка непрекъснато докато сосът се сгъсти. Изсипва се в купички и всяка порция се залива с малко карамелизирана захар.

Каталунската кухня е родила редица кулинарни шедьоври, които е добре да се научим да приготвяме у дома. Районът е дом на едни от най-добрите ресторанти в цял свят, и това не е случайно.

Корените на Каталуснската кухня са толкова дълбоко обвързани с понятието за истинска и вкусна храна, че е почти невъзможно да опитате нещо, което не е на ниво. Сред популярните каталунски класики, които могат да ви накарат да се влюбите във вкуса им заради простотата и откровението, с които се приготвят вече векове наред, са печените зеленчуци с доста чесън /Ескаливада/ или пък яхнията от месо и паста /Ескудела/.

Тъй като няма как да опишем всички традиционни специалитети на Каталуня, в галерията горе ще се спрем само на 3 от тях, които най-добре описват нейните качества.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати