Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Емблемите на каталунската кухня

Емблемите на каталунската кухня

3 от 3 Снимки

Паеля със сепия


Необходими продукти: 1 сепия, 400 г ориз, 2 глави кромид лук, 5 скилидки чесън, 2 домата, 1 л рибен бульон, зехтин, мастило от сепия, сос Айоли (приготвен от смесени счукани скилидки чесън със зехтин и сол).

Начин на приготвяне: Първо трябва да приготвите рибен бульон, като сложите риба по избор заедно с костите и главите да ври. След като е готов, се подправя с малко сол и се отцежда. Сепията се нарязва на парчета и се запържва в зехтина, след което се изважда.

В същия съд се добавя нарязаният на ситно лук, който трябва да се запържи при непрекъснато разбъркване докато придобие кафеникав цвят. Към него последователно се прибавят нарязаният на ситно чесън и настърганите домати.

Задушава се до пълна готовност. Измитият ориз се кипва заедно с рибения бульон и се вари също до пълна готовност. Той и сепията се смесват в съда със соса, добавя се разтвореното във вода мастило и всичко се разбърква. Така приготвената паеля е готова за сервиране заедно със соса Айоли.

Каталунската кухня е родила редица кулинарни шедьоври, които е добре да се научим да приготвяме у дома. Районът е дом на едни от най-добрите ресторанти в цял свят, и това не е случайно.

Корените на Каталуснската кухня са толкова дълбоко обвързани с понятието за истинска и вкусна храна, че е почти невъзможно да опитате нещо, което не е на ниво. Сред популярните каталунски класики, които могат да ви накарат да се влюбите във вкуса им заради простотата и откровението, с които се приготвят вече векове наред, са печените зеленчуци с доста чесън /Ескаливада/ или пък яхнията от месо и паста /Ескудела/.

Тъй като няма как да опишем всички традиционни специалитети на Каталуня, в галерията горе ще се спрем само на 3 от тях, които най-добре описват нейните качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати