Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Пет автентични специалитета от Родопската кухня

Пет автентични специалитета от Родопската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
5 от 5 Снимки

5. Голеник


Вкусно предястие от Родопите, което често се поднася и като основно ястие.

Необходими продукти: 500 г спанак, 1 ч.ч. ориз, 2 яйца, 100 г краве масло, сол, черен пипер, стрита мащерка

Начин на приготвяне: Спанакът се нарязва на ситно и се задушава леко в маслото. Към него се добавят оризът с малко вода. Оставя се да къкри, докато оризът омекне и поеме водата. Добавят се яйцата и подправките. Разбърква се и се разстила на тънко в дебел тиган или на плочата на печката. Когато се изпече от едната страна, се обръща и се пече до готовност и от другата.

Магията на Родопите се крие както в древни митове и легенди, така и в рецептите за традиционните родопски ястия. Кухнята на Родопите е легендарна. Много от туристите посещават района именно заради нея.

Кулинарните традиции на Родопите са се формирали в годините, когато районът не е бил свързан с вътрешността на страната. Тогава местните хора са били принудени да приготвят ястията само с продуктите, произведени в собствените им градини.

Част от традиционните култури за района са фасулът, царевицата и картофите, които се влагат в най-обичаните местни рецепти.

В галерията горе сме събрали пет от специалитетите на Родопската кухня, които всеки българин трябва да опита, а защо не и да се научи да приготвя.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати