Най-вкусната паеля е на Жак Пепен: Паеля с пиле и морски дарове

Испанска паеля

Надали има любител на кулинарията, който да не е чувал името на Жак Пепен, известен в България със своето кулинарно шоу, което се излъчва по телевизия Фиеста. Особено полезна за всяка домакиня се оказва книгата му Всеки ден с Жак Пепен: Бързи и вкусни рецепти, в която наистина всяко ястие е бързо и вкусно.

Ето защо тук сме избрали да Ви представим една негова рецепта за паеля, която при пръв прочит може да Ви се стори прекалено префърцунена и сложна за изпълнение, но всъщност, ако я разучите добре, ще установите, че нито продуктите се намират трудно, нито приготовлението ѝ е сложно. А ето я и самата рецепта на Жак Пепен:

Паеля с пиле и морски дарове

Необходими продукти за 4 порции: 1 обелена и нарязана на 12 части наденица Чоризо, 3 с.л. зехтин, 4 пилешки бутчета без кожата, 1 ч.ч. нарязани на кубчета печурки, 1 с л. напълцан чесън, 1 ч.ч. нарязан на едро кромид лук, 1 1/4 ч.ч. късозърнест ориз, 1 ч.ч. смес от равни части нарязани на кубчета каперси, червена чушка, зелени маслини и чесън (в случая Жак Пепен използва т. нар. Алкапарадо, което представлява точно това, но много трудно може да бъде намерено на българския пазар), 1 ч. ч. нарязани на ситно домати (могат да бъдат използвани и консервирани домати), 1/3 ч.ч. люта салца, 1 1/2, ч.л. шафран, 1 1/2 ч.ч. пилешки бульон, 170 г морски скалопини, предварително измити под течаща вода, 20 бр. черни миди, 12 сурови небелени скариди, 1/2 ч.ч. замразен грах (може и от консерва, ако не разполагате със замразен грах)

Начин на приготвяне: В голям тиган се сгрява зехтина и в него за кратко се запържват обезкостените и нарязани бутчета и наденицата Чоризо, като се обръщат от всички страни, докато придобият златист цвят. Към тях се добавят гъбите, чесънът и лукът и всичко се запържва още за около 1 мин.

Накрая се добавя оризът, всичко се разбърква и идва ред на смесените по равни части зеленчуци, доматите, лютата салса, пилешкия бульон и шафрана. Пак се разбърква и ястието се осолява на вкус.

Паеля

Идва ред на морските дарове, но при прибавянето им паелята не се разбърква, а само се оставя да се задушава с тях за още 8 мин.

Последен е грахът, но и на него не му трябва повече от 3 мин. Ястието се разбърква и е готово за поднасяне.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати