gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Топ 12 храни за понижаване на холестерола

Топ 12 храни за понижаване на холестерола

Зеленолистни зеленчуци срещу високия холестерол

Когато става дума за намаляване на високите нива на холестерола, стриктното избягване на мазнини не е решение. Не е необходимо да изключвате от менюто си дори и тези храни, които съдържат холестерол, примерно яйца, сирене, мляко. Всичко е дело на умереност и баланс - трябва да съчетавате питателните храни в менюто си, които се борят с възпалението, и по този начин да решите проблема още в зародиш.

Продуктите за намаляване на холестерола са много разнообразни и включват различни видове плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни, риба, постно месо и голямо количество здравословни мазнини.

Трябва ли да се намали холестеролът?

Хлестеролът е естествено вещество, което присъства във всеки от нас и има решаващо значение за оцеляването. Той се синтезира в черния дроб и е необходим на организма за за нормалното функциониране на клетки, нерви и хормони. В нашето тяло холестеролът присъства под формата на мастни киселини (липиди), които се транспортират чрез кръвта. Тези частици обикновено не се натрупват по стените на артериите, но когато има възпаление в кръвоносните съдове, липопротеин с ниска плътност (LDL), известен също като лош холестерол, образуват по стените опасни плаки, които намалят еластичността на съдовете и стесняват кухината. Понякога късчета плаки се откъсват и попадат в кръвния поток, което води до инфаркт или инсулт.

Естествената роля на холестерола е да защити артериите от увреждане. Вместо да бъде причина за натрупването на плаки в кръвта, холестеролът в действителност е лечебен агент, който тялото генерира в отговор на възпалението. Неговата роля е да намали огнищата на възпаление и защити кръвоносната система и стените на кръвоносните съдове от по-нататъшно увреждане. С други думи, ако се натрупа в артериите ви твърде много холестерол, вашият проблем е високото ниво на възпаление, а не високото ниво на холестерол.

Без възпаление холестеролът не е опасен. Той е жизненоважен компонент на всяка клетъчна мембрана. Холестерина се явява като изходен материал, без който организмът не може да синтезира естроген, тестостерон, кортизон и други важни хормони.

Свикнали сме да мислим, че храната с високо съдържание на мазнини води до високи ниво на холестерола. В действителност количеството на холестерола, което влиза в нашето тяло чрез храната, играе незначетелна роля в създаването му в кръвта.

Само при пациенти със сърдечно–съдови заболявания може да бъде оправдано ограниченията с диета. Здравите хора е по-добре да се съсредоточат върху ограничаване на консумацията на трансмазнини, рафинирана захар и преработени храни, които са основната причина за възпаление. По този начин се провокира появата и развитието на артеросклероза и други свързани с нея заболявания.

Ключът за намаляване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, включително и висок холестерол, е намаляване на възпалението. Ето защо, на първо място, трябва да бъдат изключени от хранителния режим храните, които причиняват и поддържат възпалението.

Към тях принадлежат:

- Пакетираните храни от всякакъв вид;

- Захарта;

- Рафинираните зърнени продукти;

- Преработените растителни масла;

- Традиционните млечни продукти;

- Ниското качество на продуктите от животински произход;

- Големите количества кофеин и алкохол.

А в галерията горе може да видите точно кои са полезните продукти за намаляване на холестерола.

1. Зеленчуците (особено зелените)

Зеленчуците са богати на антиоксиданти и следователно са много ефективни при контролиране на възпалението. Колкото повече зеленчуци консумираме, толкова по-здрави ще бъдат кръвоносните ни съдове. Листните зеленчуци като зеле, лук, броколи и артишок са особено полезни за здравето на сърдечно-съдовата ни система, тъй като те съдържат големи количества фибри;

Ядките борят лошия холестерол

2. Сурови ядки

Ядки от всякакъв вид са най-добрият източник на здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини. Те също са богати на фибри. Някои ядки /в това число и бадемите/ съдържат антиоксидантни флаваноиди - растителни съединения, които подобряват здравето на артериите и ефективно намаляват възпалението и лошия холестерол особено при хора с висок холестерол и диабет;

3. Семената на Чиа и лен

Ленените семена са най-богатият растителен източник на омега-3 мастни киселини. Освен това те заемат водеща позиция със съдържанието си на растителни фитоестрогени - лигнани, които действат като мощни антиоксиданти. Семената чиа и ленените семена се отличават с изключително високите си нива на разтворими и неразтворими фибри, които лекуват червата и допринасят в борбата със затлъстяването.

С високото си съдържание на разтворими фибри спомагат в улавянето на мазнини и холестерол в храносмилателната система. Това намалява нивото на холестерола като цяло. Най-добрият начин за използване на тези полезни семена е смлени на прах и добавени в любимото ни ястие.

Зехтинът нормализира холестерола

4. Зехтин

Зехтинът дава забележителен терапевтичен ефект при лечението и предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Той може да ни помогне значително за намаляване нивото на лошия холестерол, нормализира кръвното налягане, подобрява еластичността на стените на артериите и намалява риска от образуване на съсиреци в кръвта. Също така забавя процеса на стареене в организма;

5. Авокадо

Авокадото съдържа витамин В6 и фолиева киселина, която помага за регулиране на нивата на хомоцистеина. То е богато на витамин Е, глутатион и мононенаситени мазнини, така необходими за здравето на сърдечно-съдовата система. Така също авокадото съдържа голям брой съединения, наречени бета-систостерол, които ефективно намаляват холестерола. Ако го включим е ежедневното си хранене в продължение на 7 дни, общият холестерол в кръвта ще спадне с 17 процента;

Сьомга за нормализиране на холестерола

6. Сьомга

Сьомгата – един от най-добрите източници на противовъзпалителни омега-3 мазнини в света. С включването ѝ в диетата си ще получим добри резултати като например намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, когнитивни разстройства и депресия. Много омега-3 мазнини се съдържат и в мастни сортове риби като сардини, скумрия и херинга. Тези риби ще повишат нивото на добрия холестерол, ще поддържат здравословно теглото ни и ще подобрят когнитивната функция;

7. Пълнозърнестите храни без глутен

Яденето на пълнозърнести храни е от полза на сърдечно-съдовата система, защото са отличен източник на фибри. Трябва да приемаме и безглутенови продукти като киноа, овес, елда и амарант. Те по-лесно се усвояват, не предизвикват алергични реакции и съдържат големи количества хранителни вещества. Например овесът съдържа вещество, наречено бета-глюкан, който абсорбира холестерола;

8. Зеленият чай

Зеленият чай се счита за напитка №1 за антистареене. Той е богат източник на антиоксиданти, има противоракови свойства, поддържа сърдечно-съдовата система като предотвратява нивото на лошия холестерол. Също така намалява риска от артеросклероза, стабилизира кръвното налягане, намалява възпалението в ставите, увеличава костната плътност и подобрява когнитивната функция;

Боб за намаляване на холестерола

9. Боб и бобови растения

Бобът съдържа много фибри и поради това има способността да регулира нивото на холестерола в кръвта. Той е богат на антиоксиданти и редица полезни минерали, които спомагат правилното кръвообращение;

10. Куркумата

Тя е царицата на всички подправки, когато става въпрос за борба с възпалението. Понижава холестерола, предотвратява образуването на тромби в кръвта, бори вируси, повишава имунитета. Куркумата съдържа активно вещество, наречено куркумин, което е много ефективно при защита на организма от много заболявания - включително сърдечни, рак, язвен колит, артрит и много други;

Чесън за понижаване на холестерола

11. Чесън

Чесънът е един от най-добре изследваните продукти, той носи съществени ползи за организма. Той е антиоксидант, има противовъзпалителни, антивирусни, антидиабетични и имуностимулиращи свойства. Чесънът намалява холестерола, предотвратява образуването на тромби в кръвта, намалява кръвното налягане и предпазва от инфекция. Добре е да го консумираме всеки ден, защото е отличен за профилактика и лечение на много заболявания;

12. Сладките картофи

Сладките картофи – те са не само щедър източник на фибри, но и склад на витамини и антиоксиданти. Те са известни със своята нискокалоричност, нисък гликемичин индекс и с високото си съдържание на калий.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати