Gotvach.bg»Съвети»Какво е паприковане и как се прави

Какво е паприковане и как се прави

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Какво е паприковане и как се прави
Снимка: Sevinch Adil

Една от най-известните подправки в света е червения пипер. Сред готвачите червеният пипер е предпочитана подправка както заради яркия червен цвят, който придава на ястията, така и заради своя наситен, плодов и понякога пикантен или опушен вкус.

Достатъчно универсален е, за да играе роля в безброй смеси от подправки (подходящи за паприковане), както и да бъде предпочитан топинг за картофена салата, варени яйца и др.

Какво е паприковане

Червеният пипер, смесен с други подправки, се използва и за паприковане на месо. Например, ако се смесят, 2 с.л. сладък червен пипер, 2 с.л. едро смлян червен пипер, 2 с.л. сушена подправка (смес от моркови, лук, чушки, праз, магданоз), 1 с.л. равна сол, 1 с.л. чипс от чесън, 1 с.л. къри, 1 к.л. (кафена лъжица) смлян джинджифил, 1 к.л. смлян кориандър, 1 к.л. кимион, се получава една чудесна комбинация от подправки за паприковане (овалване на месото в подправките) на месо.

Популярни са рецептите за паприкована сланина, паприковано свинско, паприковано пиле.

От какво се прави червен пипер?

Червеният пипер се прави от смилане на шушулките на различни видове сушени чушки. Разнообразието от сортове червен пипер и начинът, по който се обработва, влияе върху неговия цвят и вкус, вариращи от яркочервен, до наситено кафяв и обхващащ сладък, лют и пушен вкус.

В Унгария червеният пипер се счита за национална подправка и е основна подправка в най-обичаните ястия като гулаш например (яхния от говеждо и зеленчуци).

В Испания червеният пипер е известен като Пиментон. Испанският червен пипер обикновено се счита, че има по-малко интензивен вкус от унгарския си аналог и също се продава в няколко разновидности, включително сладък, лют и пушен. Пушеният червен пипер се прави от сушени чушки на открит огън, което придава по-дълбок и опушен вкус и се използва при приготвянето на испанско чоризо (наденица) и паеля (ориз, приготвен с шафран и регионални съставки).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен