Тънкости при приготвяне на зеленчуци темпура

Тънкости при приготвяне на зеленчуци темпура

Темпурата е японска техника за пържене на зеленчуци, риба или морски дарове. Общо взето тя представлява лека панировка от брашно, сол, яйце и студена газирана вода. Известна с хрупкавостта си и лекия си вкус, тази техника не е от най-лесните, но ето някои трикове за приготвяне на зеленчуци темпура.

1) От огромна важност е газираната вода да е много студена, така че може да я сложите в хладилника, а и след това да добавите няколко бучки лед.

2) За да проверите дали температурата е добра пуснете малко от тестото в тигана. Ако потъне то тогава температурата не е достатъчно висока, ако започне да пращи и се пръсне в тигана, значи температурата е твърде висока. Ако потъне и след това се издигне - тогава е перфектна.

3) Оригиналната рецепта за темпура е само с брашно и газирана вода, но по желание може да си добавите и яйце. Важно е да знаете обаче, че яйцето и водата трябва да са в съотношение 1:1 с брашното.

4) Не разбивайте прекалено добре тестото, хубаво е да има бучки за да не стане тежко, така темпурата ще е хрупкава.

5) Направете темпурата точно преди пърженето, за да не се активира глутенът.

6) Не слагайте твърде много зеленчуци в тигана, тъй като това рязко ще понижи температурата. Оставете известно пространство.

7) Ако искате вкусът да е максимално близо до оригиналния използвайте сусамово олио. Това е най-често използваната мазнина в Япония и тя се използва в оригиналната рецепта.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати