Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Сочни кюфтета

Съществена част от приготвянето на кюфтета и кебапчета е изборът на кайма. У нас най-често се използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо.

Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата.

Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как трябва да смели кайма за кюфтета и кебапчета.

Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус. Най-общо в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата - кимион и черен пипер.

За да станат пухкави има още една съставка, която можете да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.

Кебапчета на скара

Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета.

Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.

Най-различни тънкости можете да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета - от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.

Ако обичаш кюфтета, опитай непременно нашите рецепти за кюфтета на фурна, кюфтета с доматен сос или тези печени на скара кюфтета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
523
429
319
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Красимир Маринов
Красимир Маринов
"Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус." Искам да питам защо "ВСЯКА ДОМАКИЯ" нима мъжете не могат да правят кюфтете и кебапчета или кайма ??? Това определено ще ядоса голяма част от мъжката половина . Като ги знам повечето съвременни домакини как готвят, от близкия магазин за готова храна, смея да кажа, че без проблем мога да ги сложа в малкия си джоб!!! Не искам да кажа, че всички са такива, но повечето един таратор не знаят да направят. Има млади момичета които наистина умеят да готвят, но са голяма рядкост!!!! Без никакви лоши чувства....
23.07.2019 13:55
12
6
Лидия - Гери
Лидия - Гери
За да станат хубави кюфтета трябва да е хубава каймата на първо място и да не се препичат много на скарата за да бъдат сочни.
19.01.2016 16:28
28
4
kika
kika
bre mnogo idei mnogo specialisti tyka nai vkysna stava kaimata s malko presni laina i edna ryska pogovorka na vkys i cvet gaspadari net
19.08.2015 02:52
5
73
1
Покажи всички подкоментари
Жасмина
Жасмина
Най-добре месото да е прясно и задължително да е от заклано "щастливо" прасе по възможност
20.03.2015 13:43
18
11
2
Покажи всички подкоментари
Сфетуля
Сфетуля
Много ми е забавно да чета коментарите. Много компетентни хора,брееей! Това никога не слагайте, онова само слагайте. Абе хора, разберете, всеки си има собствен вкус и всяко семейство има различен стил и традиция в приготвянето на дадена храна. Не може ли просто да споделяте, а не да пишете назидателни коментари?!
Хайде всичко добро майстори!
17.11.2014 17:53
88
14
виктор
виктор
За да станат вкусни и сочни кюфтетата за пържене, наред с всички подправки, добавям в каймата, предварително смесени 2 с.л кисело мляко, една ч.л сода и 1 с.л галета. Кюфтетата стават много сочни, Бон Апети!!!
30.04.2014 16:52
64
11
бай митко
бай митко
Мммммм, обожавам :))))
11.03.2014 20:47
8
7
Милко
Милко
Според стари готварски книги ,най-добрите кебапчета и кюфтета стават от агнешка кайма ,преди соца свинското не е било толкова разпространено ,може и смес от агнешко или овнешко и свинско ,тайната е в дългото омесване с вода ,за бира не се споменава ,иначе подправките са същите.
28.12.2013 13:27
33
20
Магдалена
Магдалена
НИКОГА не слагайте кимион на кюфтета. Кимиона е подправка за кебапчета.Когато се омесва каймата е добре да се сложи течност, без значение вода или бира. Така след като престои известно време белтъчините в месото набъбват което е важно за качеството и вкуса на печивото.
26.12.2013 22:04
60
24
3
Покажи всички подкоментари
Borislav
Borislav
Иване кажи как ги правите в града
17.12.2013 01:05
26
6
Иван
Иван
Това не е рецепта за кебапчета и кюфтета.Това си е някъква селска рецепта.
16.12.2013 22:10
10
45
1
Покажи всички подкоментари
пешо
пешо
аз не мисля така!!!!!!!!
22.11.2013 19:34
3
3
пешо
пешо
защо?
22.11.2013 19:33
Кръстьо
Кръстьо
Когато печете на скара, захлупвайте с фолио например!
16.11.2013 21:30
4
Петя
Петя
Вместо бира, може да сложите 1 чаша вода,върши същата работа. Трябва добре да се омеси. Друга тънкост, за да станат вкусни кюфтенцата е да се нареже на много ситно червена пиперка. Вкусът е невероятен! Опитайте!
06.11.2013 08:38
17
3
1
Покажи всички подкоментари
Милена
Милена
Точно преди печенето на кюфтета, каймата се омесва отново с една кафена лъжичка сода бикарбонат. Това е тайната.
За пържените кюфтета тайната е лукът да е настърган на ситно.
03.11.2013 15:58
12
2
Д. Илиева
Д. Илиева
И колко бира слагате?
17.10.2013 14:02
1
1
аз
аз
Много е важно месенето на каймата - трябва много здраво мачкане!
17.10.2013 00:24
7
1
Покажи всички подкоментари
Maрия
Maрия
Добре е. каймата да отлежава дълго време с подправките, но не и когато в нея има лук.
28.06.2013 17:17
15
1
Покажи всички подкоментари
Нела Павлова
Нела Павлова
Нямам нищо против предложената рецепта, но имам против слагането на содата.Тя разгражда ценните хранителни вещества в месото,губи се хранителната стойност на приготвените ястия
03.06.2013 18:31
9
5
1
Покажи всички подкоментари