Тънкости при готвенето на дивеч

Дивеч

Когато се готви дивеч, трябва да се спазват някои тънкости. Когато се готви див заек, за предпочитане е този, който е живял в планински места, пред този, който е живял в ниски местности.

Най-вкусен е дивият заек, който е на не повече от година. Възрастта на дивите зайци се определя по следния начин: крачетата на младите зайци са с дебели колене, тялото е с къса и дебела шия. Старите зайци са дълги и слаби.

Преди да се готви, заекът трябва да се кисне между 24 и 48 часа във вода с оцет, за да се премахне характерната миризма. Преди готвене се измива добре от оцета.

Дивите птици се покриват с парченца тънко нарязана сланина, тъй като повечето от тях нямат много мазнина. За целта се използва сланина, която е прясна, а не пушена.

Едрата птица се покрива с парченца сланина около гърдите и бутчетата и се връзва със специален конец. Дребните птици като пъдпъдъци се покриват от двете страни с големи тънки парченца сланина и се връзват с конец.

Когато готвите месо от диво прасе, задължително трябва да отстраните миризмата. Парчето месо се кисне около шест часа в двупроцентен разтвор на оцет във вода.

Заешко

Месото от сърна е много вкусно и крехко, то се усвоява много бързо и лесно от организма. Месото на по-възрастните сърни се кисне около осем часа в разтвор на оцет и вода.

Ястията от дивеч са много по-вкусни, ако са овкусени с подходящи сосове. Подходящ за всички видове месо е зеленчуковият сос.

Той се приготвя от 1 супена лъжица олио, 1 супена лъжица нарязана наситно кисела краставичка, 1 супена лъжица нарязано на ситно зеле, половин нарязан на ситно морков, 1 чаена лъжичка оцет, 2 чаени лъжички пудра захар, половин чаена лъжичка черен пипер, половин чаена лъжичка червен пипер, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 2 чаени лъжички нишесте, 1 чаена лъжичка коняк, 1 чаена чаша бульон.

Зеленчуците се запържват в олиото за около пет минути. Приготвя се смес от нишестето, пудрата захар, доматеното пюре, оцета, коняка и бульона. Добавят се задушените зеленчуци и се оставят още пет минути на котлона до сгъстяване. Сосът се бърка, за да не загори. Парченцата месо се потапят в соса, който се поднася на всеки в индивидуални порцеланови купички.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати