gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подправките в арменската кухня

Подправките в арменската кухня

Арменски подправки

Арменската кухня е една от най-древните кухни в Азия и почти със сигурност е най-старата в кавказкия регион. Обикновено арменското готвене е сложно, а в някои случаи и крайно трудоемко. Подготовката на ястията често се състои в пълнене, безкрайно месене или приготвяне на пюреобразни смеси, а подправките, които се използват са наистина неизброими.

Една от най-използваните подправки в арменската кухня несъмнено е солта. Арменците обичат да солят ястията си повече, отколкото сме свикнали ние. Този по-специален вкус специалистите обясняват с климатичните особености. Известно е, че човешкият организъм се нуждае от повече сол в горещо време, за да задържа по-голямо количество вода.

Особен вкус и аромат има и едно от най-пикантните мезета на арменците – суджукът. Количеството сол, чесън, пипер и канела го правят незаменимо мезе за традиционната арменска водка.

Като цял традиционните арменски ястия са остро пикантни, което се дължи на силните подправки, чесън, пипер, кимион, около 300 вида билки и диворастящи треви. Това разнообразие в кулинарните традиции отново се обяснява с климатичните условия и многообразието на планинската флора, която е снабдявала източните кухни, включително и арменската, с различни етерични растения.

С такова разнообразие не е учудващо, че често зеленчуците, месото, рибата и подправките се съчетават по един необикновен и оригинален начин.

За западноарменската кухня са характерни кимионът, канелата – както за солени, така и за сладки ястия, бахарът, джодженът. Докато в източноарменската кухня се използват повече треви като рехан (червен босилек), хамем (кориандър).

Пахлава

След пикантните и ароматни подправки в Армения най-много обичат сладкишите, които също не са лишени от традиционни допълнения като канела. Най-популярни сред тях са т. нар. хати - кръгли, сладки питки с различни плънки, и пахлавата, която с ореховата си плънка много прилича на баклава.

Истинска наслада предлага и друг десерт – алани, който се приготвя от сушени кайсии, пълнени със смлени орехи и захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати