Gotvach.bg»Съвети»Защо оризът става на каша?

Защо оризът става на каша?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
220
Защо оризът става на каша?

Сигурно ви е направило впечатление ризотото, което сервират в добрите ресторанти. Оризът е пухкав, непреварен и никога не е на каша, зърната са с идеална твърдост и добре отделени едно от друго.

Чудесно би било, ако успеем да постигнем такъв резултат вкъщи и да не ни се разварява оризът на каша.

Ще ви дадем някои полезни съвети как това да се случи, но, първо, нека разберем защо се слепва оризът? Такава реакция се получва, когато покритият с нишесте ориз се смеси с врящата вода. Тъй като водата се абсорбира, оризовите зърна се сближават все повече и повече, като могат да се слепнат големи бучки.

Преди всичко измийте добре ориза, докато водата стане бистра и без нишесте в нея. Може да се наложи да го измиете и 4-5 пъти.

В този етап някои добавят 5-10 капки лимонов сок, за който също се смята, че предотвратява слепване. След като измиете ориза, запържите го, най-добре в тефлонов тиган. Можете да пробвате с обикновен тиган, но резултатът няма да е същият.

Сложете ориза в тавата или тенджера и добавете вода. Важно правило е да не оставяте ориза да превари и да поеме много вода, изключете печката, преди да е изцяло сварен.

Щом оризът е готов, изплакнете го отново със студена вода. Ако предпочитате да избегнете пърженето, задължително се придържайте към финалното изплакване.

Друго, което можете да опитате, за да не запържвате ориза, е да си вземете бланширан ориз, с него е много по-малко вероятно да се получи слепване.

А сега е моментът да разберете как се прави най-вкусният пилаф или пък бабиното пиле с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати