За любителите на сочни и пикантни сарми си струват усилията по направата им, колкото и трудоемко да е това. Оризът, мек и ароматен, заедно с каймата и зеленчуците внимателно се увива в лозовите листа и се залива със зехтин или олио.
Някои пълнежи за сарми съдържат месо, но други са напълно постни. Какво е една Нова Година без сарми?
Приготвянето на сарми отнема много време. Първо се прави плънката, приготвят се лозови (зелеви) листа, листата се пълнят с плънка (което може да отнеме до 1 ч. и 30 мин., ако се прави цял куп).
Поставя се линия плънка с чаена лъжица, по по-дългата страна на листа (близо до дъното, където е отрязано стъблото). Не се слага прекалено много плънка - или няма да може да се навие сармата правилно, като 1 ч.л. плънка е повече от достатъчна за повечето малки сарми като станимашките. За по-големи лозови сарми може да сложите и 1 с.л. плънка.
Започвайки от страната на плънката, листа се завърта около плънката за един пълен оборот. След това се сгъва отстрани и продължава навиването във форма на пура.
Поставят се половината от повредените листа на дъното на тенджера. Навитите сарми с плънка се нареждат върху тях, поръсват се със зехтин и се покриват с вода. Поставя се чиния върху сармите, за да не се разместят.
Варят се на среден огън до омекване на листата. Да Ви е сладко!
Вижте още: Лозовите сарми как се завиват?
Коментари