Как се опушва месото?

Как се опушва месото?

Как се опушва месото?

Опушването представлява процес на обработка на месо, сланина или риба чрез димно-въздушна смес. Опушването на месото е идеален начин то да се запази за по-дълго време. Този метод за консервиране на месо е използван още от древността. Чрез опушването месото не само удължава срока си на годност, но и придобива специфичен вкус.

Как се опушва месото? За опушването на месото има два основни метода - топло и студено опушване.

Топло опушване на месо

Топлото опушване на месо се осъществява при температура 20 - 30 градуса. Продължителността на това опушване е около 2 дена. Подходящи за този начин на опушване са варените-пушените продукти. Те имат кратък срок на годност.

Студено опушване на месо

Студеното опушване на месо е подходящо за зимния сезон. При него температурата е 8-10 градуса. Продължителността на опушването е около 5 дена. Опушените по този начин меса са с най-голям срок на годност. Този метод е подходящ е за опушване на салами, свинско и заешко месо, сурови меса. При този начин на обработка месото трябва да е предварително осолено.

Важното при опушването е огънят само да тлее, не бива да пламва. Готовото опушено месо се познава по цвета, то трябва да стане тъмно кафяво.

Как сами да си опушим месото

Опушването е продължителен процес, но крайният резултат си заслужава.

Нарежете месото или сланината на парчета, те не бива да са много дебели. При по-дебелите меса осоляването и опушването става по-трудно. В зависимост от вида месо и наличието на мазнини по него осоляването е различно. Осоляването може да става в саламура или да се направи сухо осоляване. Също така може да използвате обикновена сол или морска сол.

Саламура се приготвя от 1 кг сол и 10 литра вода. При сухото осоляване месото или сланината се поръсват обилно със сол. Свинското месо се осолява в саламура или сухо осоляване. За предпочитане е да престои в саламура около 5 - 6 дена.

Пилешкото и заешкото месо се осоляват за около 36 - 40 часа. При този вид меса също може да се използва и двата начина на осоляване. При сланината се препоръчва сухото осоляване за около 1 - 2 дена. Преди да се опуши, задължително се измива и подсушава. Преди опушването месото може да се подправи с различни подправки, но може и без тях.

Опушването на месото става във специални камери за опушване. Предлагат се и готови уреди за опушване на месо, но ако не разполагате с такъв, може и сами да си направите. Месото се закача на разстояние едно от друго.

Времето необходимо за опушването на различните видове меса е различно.

Свинското месо се опушва поне 8 часа, за пилешкото и заешкото е необходимо около 3 - 4 часа. Готовото опушено месо трябва да има тъмно кафяв цвят. След като месото се опуши, се оставя на проветриво място, на разстояние едно от друго за няколко дена да изсъхне.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати