Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Тънкости при правене на кюфтета и кебапчета

Сочни кюфтета

Съществена част от приготвянето на кюфтета и кебапчета е изборът на кайма. У нас най-често се използва кайма смес – 60% свинско месо и 40% телешко месо.

Свинската кайма е най-подходяща, като в нея задължително трябва да има и сланина, за да станат сочни и вкусни кюфтетата и кебапчетата.

Освен това е важно как ще бъде смляна. Ако имате възможност да си купувате прясна кайма от магазин за месо, където ще я смелят пред вас, би било най-добре. Всеки добър месар знае как трябва да смели кайма за кюфтета и кебапчета.

Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус. Най-общо в каймата се слага черен пипер, кимион, чубрица, лук – за кюфтетата, а за кебапчетата - кимион и черен пипер.

За да станат пухкави има още една съставка, която можете да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кебапчета и кюфтета, но след като опитате веднъж ще се уверите, че не сте направили грешка.

Кебапчета на скара

Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден, след което да я сложите в машина за месо и да я смелите отново, но този път да използвате накрайник фуния. След това ще се наслаждавате на т.нар „цвърчащи” кюфтета и кебапчета.

Колкото повече време имате възможност да оставите каймата – толкова по-добре. Ден–два е напълно достатъчно – каймата ще поеме достатъчно от всички миризми, които сте добавили и крайният резултат ще бъде чудесен.

Най-различни тънкости можете да чуете от майсторите на скара за приготвянето на кюфтета и кебапчета - от сериозни и важни предложения, като това скарата да е силно намазнена и загрята преди да сложите продуктите, до това, че при печене кебапчетата трябва да се въртят само в едната посока. Както, разбира се, и да им изпращате само положителни мисли, докато ги приготвяте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
523
429
319
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари (32)

Изпрати
Красимир Маринов
"Относно подправките – всяка домакиня има свои вкус." Искам да питам защо "ВСЯКА ДОМАКИЯ" нима мъжете не могат да правят кюфтете и кебапчета или кайма ??? Това определено ще ядоса голяма част от мъжката половина . Като ги знам повечето съвременни домакини как готвят, от близкия магазин за готова храна, смея да кажа, че без проблем мога да ги сложа в малкия си джоб!!! Не искам да кажа, че всички са такива, но повечето един таратор не знаят да направят. Има млади момичета които наистина умеят да готвят, но са голяма рядкост!!!! Без никакви лоши чувства....
12
6
Лидия - Гери
Лидия - Гери
19.01.2016 16:28
За да станат хубави кюфтета трябва да е хубава каймата на първо място и да не се препичат много на скарата за да бъдат сочни.
28
4
kika
kika
19.08.2015 02:52
bre mnogo idei mnogo specialisti tyka nai vkysna stava kaimata s malko presni laina i edna ryska pogovorka na vkys i cvet gaspadari net
5
73
lekiq
lekiq
26.09.2015 20:11
lainata si gi qg ti.
71
5
Жасмина
Жасмина
20.03.2015 13:43
Най-добре месото да е прясно и задължително да е от заклано "щастливо" прасе по възможност
18
11
Красимир Маринов
След като написа този бисер, защо не прочети какво си написала, за да разбереш какви тъпотии си сътворила, ако и готвенето ти е като мислите по-добре не се опитвай да готвиш!!! Това със щастливите животни просто го забрави. Би ли била щастлива ако те заколят???
2
6
Роко
Роко
08.06.2015 19:03
И как така, хем задължително, хем по възможност?Най-добре, "щастливи и заклани" патици, да не плямпат глупости чути от вездесъщата телевизия, ами да си гледат шоутата и да мълчат!
51
5
Сфетуля
Сфетуля
17.11.2014 17:53
Много ми е забавно да чета коментарите. Много компетентни хора,брееей! Това никога не слагайте, онова само слагайте. Абе хора, разберете, всеки си има собствен вкус и всяко семейство има различен стил и традиция в приготвянето на дадена храна. Не може ли просто да споделяте, а не да пишете назидателни коментари?!
Хайде всичко добро майстори!
88
14
виктор
виктор
30.04.2014 16:52
За да станат вкусни и сочни кюфтетата за пържене, наред с всички подправки, добавям в каймата, предварително смесени 2 с.л кисело мляко, една ч.л сода и 1 с.л галета. Кюфтетата стават много сочни, Бон Апети!!!
64
11
бай митко
бай митко
11.03.2014 20:47
Мммммм, обожавам :))))
8
7
Милко
Милко
28.12.2013 13:27
Според стари готварски книги ,най-добрите кебапчета и кюфтета стават от агнешка кайма ,преди соца свинското не е било толкова разпространено ,може и смес от агнешко или овнешко и свинско ,тайната е в дългото омесване с вода ,за бира не се споменава ,иначе подправките са същите.
33
20
Магдалена
Магдалена
26.12.2013 22:04
НИКОГА не слагайте кимион на кюфтета. Кимиона е подправка за кебапчета.Когато се омесва каймата е добре да се сложи течност, без значение вода или бира. Така след като престои известно време белтъчините в месото набъбват което е важно за качеството и вкуса на печивото.
60
23
Пешо
Пешо
09.10.2015 10:03
Кимион е подправка, която се използва да убие миризмата на развалено месо. Усетя ли някъде миризма на кимион, спирам да консумирам каймата и това, което е опечено от нея. Работил съм повече от 30 години в областта на общественото хранене, знам за какво става дума. Всеки решава за себе си, ама кайма от 30 годишни замразени меса не става за ядене, независимо дали има кимион в него, или не....
36
8
Вълчева
Вълчева
22.02.2015 19:52
Никога не казвай никога! Това е твоят вкус! Кюфтета без кимион са НИЩО!
11
14
Мира
Мира
19.01.2014 08:44
Странна препоръка... че и "НИКОГА" :))))) Кимион се слага и на кюфтета, и на пържоли и на сухите колбаси дори... "НИКОГА" би вършило работа само в случаите, в които имаш непоносиост /алергия/... или просто ти е неприятен !!!
28
16
Borislav
Borislav
17.12.2013 01:05
Иване кажи как ги правите в града
26
6