Говеждото месо Вагу от породата животни Wagyu отговаря на най-високите изисквания за качество на месото на един пазар, правилата на който се определят от масовото производство на този вид говеждо месо.
Какво представляват животните от породата Wagyu
Говедата от порода Wagyu са животни от японска порода, специално селектирани и отглеждани, за да дадат най-качественото говеждо месо. Те имат сатенено черна кожа, здраво, мускулесто тяло, което е съставено от чисто говеждо месо Вагу. Отглеждат се изцяло екологично, сред тучни пасбища, без намесата на технологии.
Тази японска порода е готова за кланицата след 30 месеца, за разлика от традиционните породи, които се изпращат към кланиците след 18 месеца.
През последните 5 месеца говедата се отглеждат в обор, за да се следи теглото им и да се подготвят за транспортиране. В това време фермерите им правят масажи, за да не изгубят мускулния си тонус в обора и получават дневна доза бира, за да се стимулира апетитът им.
Качества на говеждото месо Вагу
Благодарение на начина на отглеждане, говедата от порода Wagyu, дават на месото си неповторим вкус. Между мускулната мазнина минава през месото на тънки линии, което го прави мраморно, и това решително променя вкуса му, защото тези най-фини жилки мазнина се стопяват при готвене и го правят неописуемо сочно, крехко и ароматно.
Вкусът му може да бъде определен като приятно маслен. Затова месото Вагу е деликатес с много висока цена. Най-често се приготвят говежди стекове, апетитни шишове и сочни бургери от такова месо.
За разлика от останалите червени меса, които имат лоша слава на неподходящи за диета, говеждото месо Вагу е здравословно и може успешно да се прилага при здравословно хранене за изготвяне на балансирани диети.
Колкото по-висок е процентът на тази мазнина между мускулите, толкова качеството на месото е по-високо. Определя се като мраморно месо, съществува и скала за мрамориране, която е еквивалентна на системата на Паркър за селектирани вина.
Узряване на месото Вагу
Необходимо за сухо зреене на месото е ниво на влажност от 85 процента. При този процес доброто месо добива отлични характеристики. При 2-3 градуса месото губи от теглото си и в края на процеса тежи с 30 процента по-малко. В замяна на това то е по-крехко, но струва по-скъпо. Изключителното качество обаче е съпоставимо с високата цена, тъй като потребителите предпочитат да консумират по-рядко месо, но с високо качество. По тази причина мраморното месо се радва на голям интерес и търсене в световен мащаб.
Коментари