Хърватската кухня е нещо непознато за българина. В нея се вплитат мотиви от унгарската и австралийската кулинарни традиции, в едно с нейната собствена специфика.
Сред типичните ястия в хърватската кухня най-отпред излизат месата на скара, овчето сирене, саламът с червен пипер, далматинската пушена шунка, солената сардела и специалитетът щрукли. Щрукли всъщност е хърватската баница. Също като нас, българите, и хърватите обожават това вкусно тестено изделие и често-често си го похапват.
Във всяка местност има различни специалитети. Сред най-популярните, превърнали се в епоним на местопроизводството си, са пърженото сирене, загребски телешки котлет, пиле a la Backa (с домати, паприка и лук) и други. Морски деликатеси в комбинация с изискани вина пък могат да се вкусят на Далматинския бряг. Един от многото плюсове на хърватската кухня е това, че тя е всеобхватна и в менюто и могат да се открият всякакви храни, от месни до сладкиши.
Хърватска баница Щрукли
Необходими продукти: За тестото: 4 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сол, 1 яйце, 2 с.л. олио, 1 с.л. оцет, 100 мл хладка вода.
За плънката: 600 г извара, 100 г меко масло, 4 яйца, 100 мл заквасена сметана, сол, пипер.
За намазване: сметана, настъргано сирене, сол, малко масло.
Начин на приготвяне: Брашното се пресява със солта. В средата се прави кладенче и се чуква едно яйце. Добавя се маслото и се разбърква с вилица. Малко хладка вода се смесва с оцета и се добавя постепенно към тестото.
Тестото се меси с ръце, докато не стане гладко, еластично, меко и леко лепкаво. Разделя се на три равни части. Всяка от тях се маже с четка с масло и се покрива с кърпа. Оставят се да престоят 30 минути.
През това време се приготвя плънката. Смесват се мекото масло с изварата, яйцата, заквасената сметана, сол и черен пипер.
Едната топка тесто се слага върху набрашнения кухненски плот. Разточва се възможно най-тънко. След това леко се разтегля с дланите на ръцете. Образувалите се дебели краища се изрязват.
Половината от така разточения блат се намазва с плънката. Навива се с ръце, като леко се притиска. Разрязва се на две и се подрежда в намаслена тава. Трябва да се получат правоъгълни парчета с добре слепени краища. Така се приготвят и останалите топки тесто.
След като се нареди, баницата се намазва със сметаната, разбъркана с малко сол. Поръсва се с настъргано сирене и се слагат кубчета масло. Пече се около 40 минути в предварително загряна на 200 градуса фурна. Щрукли се поднася леко охладена.
Коментари