gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Лесни ястия за йенска тенджера

Лесни ястия за йенска тенджера

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Печено на фурна
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов въртящ се поднос за хладилник 25 см
15.00 лв.
Виж ››

В йенска тенджера се приготвят лесно вкусни ястия. Йенската тенджера никога не се слага в гореща фурна, тъй като стъклото ще се спука. След изваждането от фурната не се оставя върху много студена повърхност.

В йенската тенджера се приготвя вкусно ястие с кайма и ориз на слоеве.

Необходими продукти: 300 грама свинска кайма, 300 грама телешка кайма, 1 чаена чаша ориз, 2 глави лук, 1 морков, 300 грама зеле, 200 грама консервиран грах, 100 милилитра пикантен кетчуп, олио за пържене, 100 милилитра сметана, половин чаена чаша бульон, черен пипер, сол и подправки на вкус.

Оризът се сварява в подсолена вода до готовност. Каймата се посолява, поръсва се с черен пипер и подправки по вкус. Зелето се нарязва на ситно, лукът се нарязва на ситно, морковът се настъргва на ренде. Всичко се запържва, но поотделно.

Йенската тенджера се намазва с олио и се редуват половината ориз, половината зеле, половината кетчуп, свинската кайма, половината лук с моркови, половината грах.

След това следва още ориз, зеле, кетчуп, телешката кайма, лук и моркови, грах. Сметаната се смесва с бульон и всичко в тенджерата се залива с нея. Пече се малко повече от час.

Вкусно и лесно се получава запечено месо с кашкавал.

Запеканка

Необходими продукти: 500 грама мляно телешко месо, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 1 яйце, 2 домата, 150 грама кашкавал, 1 китка магданоз и 1 китка копър, 1 супена лъжица олио, 2 супени лъжици галета, 50 грама майонеза, сол на вкус.

Лукът и чесънът се почистват и се смилат. Смесват се с месото, добавя се яйце, посолява се и всичко се смесва. Кашкавалът се настъргва и се смесва с нарязаните копър и магданоз. Доматите се попарват с вряла вода, обелват се и се нарязват на кръгчета.

Йенската тенджера се намазва с олио и се поръсва с галета. В тенджерата се изсипва половината месо, отгоре – сместа от кашкавал и подправки, половината домати, след това – останалото месо. Нареждат се отгоре останалите домати и се заливат с майонеза. Пече се до златисто.

Лесно и вкусно се приготвя ястие от пилешко филе и гъби.

Необходими продукти: 200 грама гъби, 400 грама пилешко филе, 5 едри картофа, 200 грама кашкавал, 2 глави лук, 250 грама майонеза, подправки, олио.

Филето се нарязва на малки парчета и се маринова в майонезата със сол и черен пипер за половин час. Гъбите се нарязват и се запържват с нарязания на едро лук.

В намазаната с масло йенска тенджера се редят маринованото филе, запържените гъби с лука, нарязаните на кръгчета картофи, които се поръсват със сол и черен пипер и се мажат с майонеза. Последният слой са картофи.

След половин час печене се маха капакът на тенджерата, поръсва се ястието с настъргания кашкавал и отново се пече до образуване на златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати