Как и какво да сготвим с елда

Елда

Елдата е много полезен продукт, който често е пренебрегван от много домакини. С него могат да се приготвят много ястия. Елдата е вкусна и когато е просто сварена и поднесена със захар или сол.

При варенето на елдата има определени тънкости. Трябва да се знае, че при варене елдата увеличава обема си два пъти. Задължително е да почистите елдата, тъй като често в нея има камъчета и други примеси. След това добре я измийте в гевгир.

Налейте в тенджера вода, която е два пъти повече от елдата. Когато кипне, я посолете. Тогава изсипете във водата елдата и изчакайте да кипне.

Елда с мляко

Затворете плътно с капак и варете до омекване на слаб огън. По време на варенето цялата вода ще се поеме от елдата, затова разбърквайте, за да не изгори елдата.

Свалете от котлона, добавете масло, затворете с капак и завийте с одеяло. След два часа елдата е готова за консумация.

Сладките кюфтенца от елда са много приятни. Смесва се сварена елда – 300 грама, с 2 яйца, 100 грама претрита през гевгир извара, и половин чаена чаша захар.

Салата с елда

От това тесто се оформят кюфтенца и се овалват в галета. Пържат се от двете страни до златисто и се сервира с бита сметана.

С елда може да се направи вкусно ястие – телешко със сос.

Кюфтета от елда

Необходими продукти: 400 грама телешко месо, 1 глава лук, половин литър вода, 2 супени лъжици брашно, 60 грама масло, сол, черен пипер и подправки на вкус, 2 супени лъжици водка, 200 грама елда.

Начин на приготвяне: Телешкото месо се нарязва на средно големи парчета, които се заливат с врялата вода и се оставят на котлона. Щом водата кипне, се добавя маслото и солта и месото се задушава около 40 минути на среден огън.

Лукът се реже на ситно. Месото се вади от соса и се пържи в отделен тиган с лука за около 8 минути. Месото се връща в соса заедно с лука.

В соса се добавя водката, разбърква се всичко и се задушава на бавен огън. Брашното се пържи на тиган до златисто, след това в него се добавя малко студена преварена вода и сместа се добавя на тънка струя в соса. Ястието се задушава още 15 минути.

В това време се вари елдата. Когато се свари, се отцежда от водата и се добавя малко масло. Сервира се в чиния сварена елда, която отгоре се залива с месото със сос.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Няма значение
Няма значение
21.11.2014 17:04
Позната рускиня ми каза, че елдата се вари без капак.
0
1