Сърнела

Сърнела

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
5651643216k
Сърнела
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Сърнелата /Macrolepiota procera/ е вид базидиева гъба, която произхожда от рода Macrolepiota. Сърнелата е срещана много често под наименованията конска гъба, чадъреста гъба, самодивска гъба, змийска гъба и вретенка. Сърнелата е много разпространена на територията на България и се среща често. Главното качество, поради което тази гъба се събира е нейният изключителен вкус.

Гуглата на младата сърнела е яйцевидна и не се разперва докато не стъблото не се изпъне напълно. Тогава обемът й започва постепенно да се увеличава. Докато гуглата се развива и бавно се разперва, тя разкъсва частичното покривало, намиращо се под своите власинки, в резултат от което се образува пръстенче около стъблото.

Напълно развитата гугла на сърнелата е плоска, а при благоприятни условия и влажност достига огромен диаметър. Върху нея се наблюдават концентрично разположени кръгове от кафяви люспи, които се намират на бял, кремав или бледо кафеникав фон.

В центъра на гуглата има пъпка /гърбица/, която винаги е покрита със същата кафява материя, от която са направени и люспите около нея. Ръбът на гуглата не е подвит, а е осеян с висящи парчета, които придават назъбена форма.

Пънчето на сърнела достига височина до 40 см и се развива преди гуглата. Отначало вътрешността му е плътна и бяла, но впоследствие става куха и със здрави влакна. Върху повърхността на пънчето има разположени люспички, които наподобяват змийска кожа. Основата на пънчето е крушовидна.

Месото на сърнелата е меко, но не се разпада. Има бял цвят, но при нараняване се оцветява в лек розов цвят. Има приятен аромат на ядки, най-вече лешници, който се усеща най-силно при по-застаряващите гъби.

Сърнели

Пластинките върху гъбата са бели, понякога имат розови шарки и са разположени гъсто една спрямо друга. Не са срастнали с пънчето и лесно се пречупват. Споровият прашец е бял.

Събиране и съхранение на сърнела

Сърнелата расте предимно по горски поляни и открити планински пасища. В много случаи може да я откриете и в гори, шубраци и храсталаци. Тази гъба не обича много влагата и расте в сухо време, точно когато другите гъби намаляват своето плодоотдаване. Можете да си наберете сърнела от ранна пролет до късна есен. Сърнелата, както и останалите полски гъби е силно нетолерантна към почви, които са обработени с химикали и изкуствени торове.

Сърнелата е високо ценена гъба. Гуглата се отрязва, а пънчето се премахва, защото е жилаво и влакнесто и съответно не е много вкусно. Най-вкусни са младите, едва разперени гугли.

Сърнелата лесно може да се сбърка с близката по признаци червенееща сърнела, но втората има много по-малки размери, а месото й е червеникаво.

Сърнела в кулинарията

Панирана сърнела

Сърнелите трябва да се приготвят непосредствено след набиране или закупуване. Както споменахме, за кулинарни цели се използва само гуглата, защото пънчето е влакнесто и жилаво и не става за консумация. Гъбата се реже на късове и се готви, като най-подходящо е да се панират, да се използват за плънка на баници или да се консервират. Сърнелата не е подходяща за сушене.

Сърнелата може да се пържи в масло, да се слага в ориз, да се комбинират с други зеленчуци или меса. Панирани са най-вкусни. За целта нарязаните парчета сърнела се потапят последователно в брашно и после в яйце. Пържат се в сгорещено олио и се консумират топли. Най-лесният начин да приготвите сърнела е измитити и посолени да ги запържите в котлона с малко масло.

Ползи от сърнелата

Сърнелата е една от най-вкусните ядливи гъби. Подобно да повечето гъби тя е полезна за организма и осигурява ценни витамини и минерали. Качествата на сърнелата са безспорни и освен, че се счита за гигант сред гуглестите гъби, тя е желано ястие на повечето трапези.

Вреди от сърнелата

Ръка за ръка вървят както ползите от консумацията на гъби, така и сериозните здравословни рискове. При събиране на сърнелата, трябва много да се внимава да не се обърка с някоя от отровните мухоморки. В някои случаи новоизникналите сърнели приличат на други видове гъби, затова се препоръчва гъбата да порасне, за да се разпознава по-лесно. В Северна Америка най-разпространеният отровен двойник на сърнелата е Chlorophyllum molybdites – гъбата, която предизвиква много отравяния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Биляна Владова
Хубаво е когато се пише статия за даден вид гъби да се обръща и по голямо внимание на двойниците им. Сърнелата има четири двойника.
0
0
Лидия - Гери
Лидия - Гери
13.01.2016 10:04
Сърнелата е една от любимите ми гъби.Приготвям ги панирани в брашно и яйце.
0
0