Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Содена питка как и колко време се пече?Содена питка как и колко време се пече?
15 Януари
С нищо не може да се сравни ароматът на току-що изпечена содена питка. Приготвянето ѝ е задължително във всеки дом при празници като Бъдни вечер и често в делници. Има много и различни рецепти за содена питка и за н...
Защо тестото се рони?Защо тестото се рони?
14 Януари
Тестените изделия като хлябове, питки, кифлички, козунаци, сладки и бисквити са обичани и приготвяни от всяко едно семейство. Една добра домакиня има своите изпитани рецепти за тези изделия, но често и експер...
Как да размразим бързо пиле?Как да размразим бързо пиле?
13 Януари
Не може да не сте изпадали в тази ситуация: започвате да готвите нещо с пилешко месо, но се оказва, че сте забравили да прехвърлите месото от фризера в хладилника миналата вечер. В следващите редове ще разгледаме някол...
Как се прави оцет от вино?Как се прави оцет от вино?
12 Януари
1
Тъй като българите обичаме да пийваме ракийка със салата, поради което често оставяме на заден план виното. Защо тогава не създадем от него ароматен оцет, с който да обогатим аромата на салатата или да си приготв...
Колко време се пече свинска плешка?Колко време се пече свинска плешка?
10 Януари
На нашия пазар свинското месо и конкретно свинската плешка е едно от най-разпространените меса на достъпна цена. Със свинската плешка могат да се сготвят много вкусни гозби с месо (зеле и зелен боб са само два о...
Как се суши суджук?Как се суши суджук?
09 Януари
Домашно приготвеният суджук е класика. Той е отлично допълнение към чашата червено вино в компанията на семейството и приятелите, а и приготвянето му не е толкова трудно. Всяко семейство има собствена рецепта за до...
Содената питка трябва ли да втасва?Содената питка трябва ли да втасва?
08 Януари
1
Уханието на содена питка в дома е ухание на уют, топлина и домашна трапеза. Всяка домакиня си има своята изпитана рецепта за содена питка, за тънкостите по приготвянето на този вкусен хляб, с който да нагости сем...
Как се прави плънка за сарми?Как се прави плънка за сарми?
07 Януари
Сармите са класика в българската кухня. Могат да бъдат както зелеви, така и приготвени с лозови листа. Навиването на сарми е изпитание за всеки готвач, но пък си струва, защото са много вкусни. Сарми се приготвят с ...
Как се маринова сьомга?Как се маринова сьомга?
06 Януари
Сьомгата е известна като риба за всякакъв повод. Тя се готви по целия свят по всички възможни начини - пържена, задушена, печена на скара или във фурна и дори се яде сурова, като предварително е маринована. Тази ст...
Как се съхраняват дюли?Как се съхраняват дюли?
05 Януари
Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав премине в жълтеникав, мъхът по тях се е намалил и лесно се премахва, семената са оцветени в тъмно кафяво и откъсването става при леко повдигане и завъртане на пл...
Колко издържа охладеното месо?Колко издържа охладеното месо?
04 Януари
Всички обичаме прясното охладено месо, но за съжаление то има доста ограничен срок на годност. Дори и месо от прясно заклано животно не може да издържи повече от няколко дни в охладено състояние, защото в него се развива...
Как се бланшират моркови?Как се бланшират моркови?
03 Януари
Бланширането на зеленчуците е лесен и сравнително често срещан процес при обработката на зеленчуците по време на тяхното готвене. Самото бланширане произлиза от Франция и в буквален превод значи обливане с вряла вода...
Как се запържва боб?Как се запържва боб?
02 Януари
Ястията със запръжка стават много по-вкусни, затова винаги е добра идея да запържите боба, въпреки че все по-често се коментира, че пърженото е вредно за здравето. Може да направите запръжката смесена /с брашно и ...
Как лесно да обелим ананаса?Как лесно да обелим ананаса?
30 Дек.
Закупуването на цял ананас е добър вариант, за да си набавите витамин С. Може да се откажете да го купите заради представата за трудното белене. Този метод ще ви помогне да се справите бързо и лесно: 1. Избор на ана...
Как да си направим мляко от спелта?Как да си направим мляко от спелта?
26 Дек.
Растителните млека се превърнаха в чудесна алтернатива на тези от животински произход заради тяхното високо съдържание на полезни за организма вещества (минерали, фибри, антиоксиданти, протеини и въглехидрати) и отсъст...
Как се задушава цвекло?Как се задушава цвекло?
23 Дек.
Червеното цвекло е използвано още от древните гърци като лечебна храна. Хипократ например го е прилагал при лечение на възпаления на кожата, при инфекции и висока температура. Средновековните лекари в Европа са уст...
Как се прави шоколад за моделиране?Как се прави шоколад за моделиране?
22 Дек.
Шоколадът за моделиране е хранителен продукт и е едно от основните изделия в сладкарството. Той се произвежда основно от ферментирали, изпечени и смлени какаови зърна. Шоколадът за моделиране се състои от какаови з...
Как се прави карамелена украса?Как се прави карамелена украса?
21 Дек.
Да се приготви карамелена украса, е повече от лесно, но се изисква малко повече търпение, необходимата топлина на котлона, която трябва да е умерена, захар и съответните прибори. Необходимо е да се разполага с вилица ...
Какво представлява сухата панировка?Какво представлява сухата панировка?
20 Дек.
Панирането на хранителни продукти е една от най- използваните и любими техники за готвене в съвременната кухня. Състои се в покриване/овалване на продукта, който сме избрали, със слой панировка, състояща се от различни...
Колко време се пече пуйка?Колко време се пече пуйка?
19 Дек.
От няколко години насам традицията повелява за Коледа да се приготви пуйка. Във все повече български домове обичайните свински пържоли са изместени от пълнена пуйка. Ако сте от домакините, решили да посрещнат гост...
Как се почистват корени от джинджифил?Как се почистват корени от джинджифил?
18 Дек.
Джинджифилът е многогодишно тревисто растение (Zingiber officinale), чиято ризома, или още разклонен корен-коренище, се използва от векове в традиционната азиатска, индийска и арабска медицина. Освен като лечебно сре...
Как се почиства карфиол?Как се почиства карфиол?
16 Дек.
Когато купуваме карфиол, той обикновено е изчистен от листната си маса. Което го прави леснодостъпен за всякакви нечистотии. Ето как да почистим карфиол, така че да не рискуваме със здравето си? Необходими са ни нож,...
Как се прави чай от семки на дюли?Как се прави чай от семки на дюли?
15 Дек.
Дюлята е изключително полезен плод, макар често да е пренебрегвана заради тръпчивия си, леко кисел вкус. Трябва да знаете, че този есенен дар е богат на витамини С, Е, Б1, Б6, както и на калий, желязо и мед. От дюля...
Какво да направим, за да ферментира зелето?Какво да направим, за да ферментира зелето?
14 Дек.
Домашно приготвеното кисело зеле е незабравимо вкусно и полезно нещо, а зелевият сок е божествен еликсир. За зелевата ферметнация трябва предварително да си приготвим достатъчно дълбок съд, който да може да се затв...
Как да приготвим домашно брашно от елдаКак да приготвим домашно брашно от елда
11 Дек.
Елда, или наричана още Гречка, е растение от семейство лападови (Fagopyrum esculentum). Семенцата на тази култура са с форма на тристенна пирамида. Цветът им е от светло- до тъмнокафяв с леки сивкави нотки, а отвътре с...