gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Могат ли и как се замразяват гъби?Могат ли и как се замразяват гъби?Гъбите са изключително чувствително по отношение на температурата. Бързо се развалят, а всички знаем колко опасни са развалените гъби. За да ги запазите за по-дълго време, можете да ги замразите във фризер. Свежите гъби ...
Какво съдържа соята?Какво съдържа соята?
19 Май
Evgenia
Соята или соевите зърна са вид бобови растения, които към този момент са се превърнали в една от най-широко консумираните храни в света заради многобройните си ползи за здравето. Соята е родом от Източна Азия и се ...
Как да почистим петно от соев сос?Как да почистим петно от соев сос?
19 Май
Evgenia
Соевият сос причинява наситено тъмно оцветяване, когато попадне на дрехите и веднага ви кара да си помислите най-лошото, че премахване няма. Ето какво трябва да запомните, за да се справите с петното от соев сос: Де...
Какво съдържа киноата?Какво съдържа киноата?
18 Май
Мисса
Киноата е култура, напомняща на ориза, и се отглежда с цел събиране и употреба на ядливите ѝ семена. През последните години стана по-широко разпространен продукт и ползите от киноата не са тайна за никого. Интересно е ...
Защо се пресича застройката на супата?Защо се пресича застройката на супата?При приготвянето на супата един от най-важните моменти е застройката. Благодарение на застройването, супата не е толкова водниста, а в същото време става много вкусна. Често обаче, при смесването на застройката със супа...
На какви ястия се слага соев сос?На какви ястия се слага соев сос?
17 Май
Evgenia
Соевият сос е универсален и може да се използва по много различни начини. Придава уникален, сложен, наситен вкус на месо, риба, сосове и зеленчуци поради високите нива на естествено умами. Използвайте го вместо готварс...
От соята пълнее ли се?От соята пълнее ли се?
17 Май
Evgenia
Храните на базата на соя обикновено са с високо съдържание на протеини, което ги прави подходящи за отслабване. Богатите на протеини храни имат висок термичен ефект, което означава, че ще горите мазнини и калории п...
Какви чушки се слагат за сурова туршия?Какви чушки се слагат за сурова туршия?
17 Май
Evgenia
Есента е сезонът, през който можете да намерите на пазара най-голямо разнообразие от зеленчуци. Обичайно около Архангеловден се приготвят туршиите и киселото зеле, защото става по-студено и няма опасност от прекале...
Какво означава сотиране?Какво означава сотиране?Сотиране от френски означава подскачам, заради движението, което се получава, докато храната се сотира. Сотирането е техника на приготвяне на храните, при която се използва много малко количество мазнина, но температурат...
Как се прави панировка със сусам?Как се прави панировка със сусам?
15 Май
Evgenia
Сусамът може да се използва и при приготвянето на хляб, франзели, бисквити и хлебни пръчици. Основна съставка е в азиатската кухня и се употребява при приготвянето на много ястия - от суши, до супи. Също така в кул...
Какво е лазаня?Какво е лазаня?
15 Май
Evgenia
Лазанята е дълга, плоска, широка юфка, която се приготвя чрез наслояване в тава за печене, за да се получи нещо като пай с юфка с богат асортимент от съставки. Те могат да включват месо, сирена и доматен сос. Повечето...
Как се приема соев протеин?Как се приема соев протеин?
15 Май
Evgenia
Независимо дали сте вегетарианец или не, хубаво е да знаете, че соята е отличен източник на протеини и със сигурност ще е добре да я включите в диетата си. Соевият протеин на прах се получава чрез отделяне на соеви...
Как се накисва булгурът?Как се накисва булгурът?Булгурът е продукт, изготвен от пшенични зърна, обработени по специфичен начин чрез лека термична обработка - варене или на пара, последвано от изсушаване и в повечето случаи - натрошаване/смилане на едро. По този на...
Колко калории има в лазанята?Колко калории има в лазанята?
14 Май
Evgenia
Лазаня е макаронено изделие, направено от много широки и плоски листа. Ястието се състои от подредени слоеве лазаня, редуващи се с пълнежи като рагу (мляно месо и доматен сос), сос, зеленчуци, сирена (които може да вкл...
Какво да сготвим с киселец?Какво да сготвим с киселец?
14 Май
Evgenia
Киселецът е ароматна билка, известна със своя кисел вкус, напомнящ лимонова кора. Отличителният вкус на киселеца се дължи на оксаловата киселина, която присъства в много храни, но е особено концентрирана в тази билка...
Суха мая - как се работи с нея и кога да я използвамеСуха мая - как се работи с нея и кога да я използваме
14 Май
Evgenia
Активната суха мая е чудесна за използване в хляб, който може да се приготви бързо, както и за постни хлябове като багети и кифли. Тя е удобна, защото има по-дълъг срок на годност и е по-лесна за съхранение. Активна...
Кога да пием соево мляко?Кога да пием соево мляко?В последните години соевото мляко добива широка популярност в Западното производство на млечни продукти. Всъщност соевото мляко се приема за традиционна напитка в азиатските култури, където от векове се почитат ценните...
В какъв ред се реди лазанята?В какъв ред се реди лазанята?Лазанята е едно от най-вкусните италиански ястия. Съществуват хиляди разновидности на това класическо италианско ястие. Можете да си приготвите: - лазаня със спанак и сирене; - класическа лазаня Болонезе; - лаза...
Какво да приготвя с кори за лазаня освен лазаня?Какво да приготвя с кори за лазаня освен лазаня?Лазанята е едно от най-известните италиански ястия, което представлява и едно от най-древните тестени изделия в света на пастата. Днес лазанята отново заема ключова роля в кулинарията заради своите отличителни вкусов...
Какво съдържа соевото мляко?Какво съдържа соевото мляко?
12 Май
Evgenia
Соевото мляко се произвежда от соеви зърна чрез водна екстракция. Може да бъде подсладено или неподсладено и обикновено съдържа сгъстител или стабилизатор. На пазара се намира соево мляко дори и с вкус на шоколад. ...
Как се маринова чесън?Как се маринова чесън?Чесънът е подправка с невероятни вкусови и хранителни стойности. Той е изключително полезен продукт, който намира приложение в кулинарията като подправка към множество рецепти. Чесънът може да се приготвя по различ...
Как се замразява лазаня?Как се замразява лазаня?Ако обичате много лазаня, но не ви се занимава да я приготвяте често, защото е доста трудоемка, то има начин да имате лазаня за по-дълго време, без да се налага да я готвите. Просто си пригответе и за да я запазите...
Как да си направим печен чесън?Как да си направим печен чесън?Чесънът е зеленчук, заемащ централна роля в редица рецепти. Той притежава ценни хранителни качества благодарение на своя полезен състав, който осигурява значителни ползи за човешкото здраве. Освен това чесънът има ...
Кога се бере сминдух?Кога се бере сминдух?
11 Май
Evgenia
Сминдух - тази лесна за отглеждане билка не само ще е естетично допълнение към градината ви, но нейната лечебна стойност и богатият ѝ вкус я правят ценна билка, която да не искате да пропуснете да си засадите. Листа...
Соево или бадемово мляко да пием?Соево или бадемово мляко да пием?В последните години традиционното прясно мляко вече придобива друг облик, тъй като съвременният човек търси все по-здравословна и качествена алтернатива на добре познатите продукти. Най-известните заместители на жи...