gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Колко магнезий има в различните видове ядки?Колко магнезий има в различните видове ядки?
16 Май
Магнезият е много важен минерал за организма. Когато той е в малки количества, хората страдат от хронична умора и ред други неразположения. Често хората, които страдат от недостиг на магнезий в организма не обръщат...
Кое месо е най-подходящо за шишчета?Кое месо е най-подходящо за шишчета?
15 Май
Със затоплянето на времето и настъпването на пролетта започват и пикниците сред природата. А какво е пикник без барбекю и вкусни шишчета? Ето някои малки тайни как да изберете месо, за да приготвите сочни и в...
Как се прави разтегливо тесто?Как се прави разтегливо тесто?
14 Май
За да получите много разтегливо тесто и след печене да е на конци, трябва да знаете няколко стъпки при оформянето. Първо тестото трябва да се меси много с ръце, а не в хлебопекарна. Когато се меси с ръце, се ус...
Защо и как се начукват пържоли?Защо и как се начукват пържоли?
13 Май
След като бъдат начукани пържолите, стават по-крехки. Намаляват своята дебелина и се готвят по-бързо. Ако не разполагате с много време за готвене или имате неочаквани гости, това е добър вариант. Едновременно съкратя...
Как и колко време се вари свинска глава?Как и колко време се вари свинска глава?
12 Май
Някои видове ястия, приготвени от свинска глава се отличават с разнообразие и невероятен вкус и се счита за деликатес в много кухни по света. В състава си месото в главата на свинете се съдържат витамини от група В, ...
Как да премахнем характерната миризма на дивечаКак да премахнем характерната миризма на дивеча
11 Май
Може би рядко се случва на трапезата ни да присъства дивечово месо, но то е вкусно и лесно смилаемо от организма. Обаче заради постоянното движение на дивеча месото му е по-твърдо и жилаво, а понякога и с по-особен...
Как се прави мокачино?Как се прави мокачино?
10 Май
Тази кофеинова напитка през последните 10 години придоби голяма популярност. Базирана на роденото в Италия капучино, наподобяваща латето, но с шоколадов или какаов привкус. Името на напитката идва от "Мока" - с...
Полезни ли са маслините Каламата?Полезни ли са маслините Каламата?
09 Май
Познавате много добре зелените маслини, които слагате в мартинито и блестящите черни маслини, които виждате на пицата. Но не пропускайте шанса да опитате маслини Каламата. Тези гроздови, тъмни плодове (да, маслина...
Как се бланшира коприва?Как се бланшира коприва?
08 Май
Първото нещо е да си набавите хубава коприва. Най-добрия вариант е копривата да е от вашия собствен двор. Така знаете дали е пръскана с нещо. Ако ще си я събирате, нека не е до пътища или в близост до обработваеми п...
Как се овкусява кайма за кюфтетаКак се овкусява кайма за кюфтета
07 Май
Каймата по същество представлява нарязани с нож или смелени с месомелачка или кухненски робот малки късчета месо. Кюфтета, както всички знаят, се приготвят от кайма. Могат да се приготвят от всякакъв вид месо, но н...
Как се цеди кисело млякоКак се цеди кисело мляко
07 Май
За да си приготвите хубаво, гъсто и вкусноцедено кисело мляко, ви препоръчвам да си го правите от домашно кисело мляко. Домашното кисело мляко се прави много лесно. Аз си купувам домашно прясно мляко, сварявам го и и...
Колко време се вари бланширан ориз?Колко време се вари бланширан ориз?
25 Април
Оризът, основна съставка на хиляди, може би дори на милиони различни ястия, е започнал да се използва за храна още преди 8000-10000 години някъде в долината на река Яндзъ. По време на дългия път, който е изминал, за ...
Как и колко време се пече агнешка плешка?Как и колко време се пече агнешка плешка?
25 Април
1
Приготвянето на агнешката плешка си има своите тънкости. Така трябва да се приготви агнешкото месо, че да се топи в устата и да има зачервена хрупкава коричка. За целта първо трябва много добре да овкусите агнешката ...
Колко време се варят уши?Колко време се варят уши?
11 Април
Колко време се варят уши? Това е въпрос, на който може би всяка домакиня ще отговори относително и различно. Но все пак - това колко време ще се варят ушите, зависи от това в какво ще ги варим и дали ще ги варим цели или...
Как и защо се накисва черният дроб преди готвене?Как и защо се накисва черният дроб преди готвене?
11 Април
Черният дроб съдържа протеини, малко количество мазнини, витамини - A, D и Е, много необходими микроелементи като желязо, фосфор, калий, натрий, магнезий, калций, желязо, цинк и йод, затова много лекари го препоръчват хр...
Колко сол се слага на различните видове мляно месо?Колко сол се слага на различните видове мляно месо?
03 Април
Солта действа, като прониква в мускулния сок в месото и променя състава на белтъчините и се губи част от водата и разтворените в нея органични съединения. Това води до по-високо осмотично налягане в месото. Затова,...
Защо побеляват суджуците?Защо побеляват суджуците?
29 Март
Повечето хора вече са свикнали със сините сирена, по които има т.нар. благородна плесен или на по-прост език - пеницилин. Но не на всеки му е известно какво представлява белият слой върху суджуците и другите колбаси...
Каква е разликaта между тас кебап и кебап?Каква е разликaта между тас кебап и кебап?
29 Март
С думата кебап, чийто корен kab (пека) произхожда от прото-афроазиатски, се означават разнообразни ястия, произхождащи от Близкия Изток. Общото между всички тях е, че съдържат печени, пържени или задушени късчета месо...
Защо оризът се скашква и е глетав?Защо оризът се скашква и е глетав?
16 Март
Често проблем за домакините в приготвянето на ястия с ориз е това, че лесно се скашква и придобива глетава лепкавост. Това се дължи на многото нишесте, което в някои видове ориз има много. Особено при натрошените...
Колко време се пече мусака?Колко време се пече мусака?
16 Март
Мусаката е едно от традиционните български ястия, при това много вкусно. Всеки има собствен начин да готви мусаката - някои слагат чесън, други добавят различни подправки; някои я пекат в стъклен съд, други в стомане...
Как се бели лесно киви?Как се бели лесно киви?
16 Март
Кивито е много полезен плод, който можем да използваме в плодови салати, като декорация или като добавка в много десерти. Кората на кивито трябва да се бели внимателно, за да не засегнем месестата част на плода...
Как се прави мляко от кашу?Как се прави мляко от кашу?
16 Март
Мляко от кашу можем да приготвим много лесно. Като цяло самата ядка в сравнение с други е много по-мека и подходяща за смилане. Но въпреки това първо трябва накиснем кашуто за една нощ във вода, понеже така ще набъбне и ...
Как се накисва пшеница?Как се накисва пшеница?
06 Март
През зимата, когато липсата на витамини влияе върху здравето и състоянието на кожата и косата, пшеницата може да компенсира тези липси. Тя съдържа огромно количество минерали и витамини, които могат да поддържат тяло...
Колко време се варят агнешки дреболии?Колко време се варят агнешки дреболии?
06 Март
От агнешки комплект се приготвят чудесни супи, дроб сарма, мусака и други. Комплектът включва - черва, шкембе, черен и бял дроб и ако имате късмет, може да има сърце и бъбреци. Първо се започва с почистване на пр...
Как се размразява тесто?Как се размразява тесто?
06 Март
1
Има много начини, с които да се размрази замразено тесто. Първо, ако е във фризера, се изважда още от вечерта и оставяме в подходящ съд да се отпусне на стайна температура или във хладилника. Ако много бързате, опита...