Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Как се съхраняват къпини?Как се съхраняват къпини?
26 Май
Едно от най-хубавите неща на лятото са всички пресни плодове, които то носи със себе си. Ако купувате къпини, съхранявайте ги в оригиналния им контейнер, независимо дали е пластмасова или картонена кутия за плодове. ...
Какво да приготвим със соя?Какво да приготвим със соя?
26 Май
Написани са стотици рецепти със соя, включващи универсалната соя, включително: - мисо; - темпе; - соево мляко; - тофу; - едамаме. Хубавото на соевите продукти е, че те са универсални, лесни за използван...
Как се съхранява джоджен?Как се съхранява джоджен?
26 Май
Джодженът има страхотен вкус и аромат. Тъй като е гъвкава подправка - идеална е за боб яхния или боб на фурна, дори за бабините кюфтета, е добра идея да я запазите възможно най-свежа. Замразяване на джоджен Изм...
Как се отпушва дренажният отвор на хладилник?Как се отпушва дренажният отвор на хладилник?
26 Май
Притеснявате ли се, когато дренажната тръба на хладилника ви се запуши? Чудите ли се как да отпушите дренажна тръба на хладилника? За да сте сигурни, че проблемът ще е решен, разгледайте тези методи по-долу. З...
Какво е гликемичен индекс?Какво е гликемичен индекс?
26 Май
Гликемичният индекс е показател за това колко бързо дадена храна причинява повишаване на нивата на кръвната ни захар. Тази мярка класира храната по скала от нула до 100. Храните с висок гликемичен индекс (GI) бързо ...
Как се съхранява маргарин?Как се съхранява маргарин?
25 Май
Маргаринът, наричан още немлечно масло, често се ползва, като заместител на кравето масло. За направата на маргарина се използват немлечни продукти или много малко количество обезмаслено мляко. Маргаринът може да...
Какво е E250 и за какво се използва?Какво е E250 и за какво се използва?
25 Май
3
Индексът Е250 е по-известен като натриева сол, получена от азотиста киселина. Тази хранителна добавка има основна роля в това да фиксира или подобрява цвета и да служи като консервант в хранително-вкусовата промишленос...
Как се прави чай от мечо гроздеКак се прави чай от мечо грозде
25 Май
Чаят е широко разпространена напитка, известна със своя естествен произход и благоприятен ефект върху организма. Днес се предлагат чайове от различни растения и плодове, които имат различна роля върху човешкото здраве....
Как се правят захаросани лимонови кори?Как се правят захаросани лимонови кори?
25 Май
1
Приготвянето на захаросани лимонови корички или захаросани портокалови корички не е никак трудно, но е отнема сравнително дълго време. Иначе за една доза удивително вкусни и освежаващи захаросани лимонови корички ще са...
Как да съхраняваме пресен босилек?Как да съхраняваме пресен босилек?
24 Май
1
Босилекът е деликатна билка, която има тенденция към бързо разваляне, ако не се съхранява правилно. Свежите билки от всякакъв вид са мимолетни. Всички сме имали опит да отворим хладилника, само за да открием някога ...
Как да изсушим къпини?Как да изсушим къпини?
24 Май
Къпините са плодове с високи вкусови и хранителни качества. Те предлагат редица ценни ползи за организма, затова се използват широко в приготвянето на различни рецепти, сладкиши, чайове и компот. За да си пригот...
Как да съхраняваме сушени подправкиКак да съхраняваме сушени подправки
23 Май
Съхранявайте вашите билки и подправки на хладно и сухо място. Идеалната температура е тази, която остава сравнително постоянна, средно около 21°С. Съхраняването на подправките трябва да бъде далеч от всякакви преки...
Какво е керевиз и къде се използва?Какво е керевиз и къде се използва?
23 Май
Целината (керевиз) е вид зеленчук с деликатен вкус и доста силен, натрапчив аромат. Очевидно първоначално е била класифицирана като билка, пълна с витамини и минерални соли и високо ценена заради лечебните си свойс...
Колко протеин има в соята?Колко протеин има в соята?
23 Май
Соята съдържа изофлавони (наричани още фитоестрогени) и генистеин, които не се срещат в други храни. Тези изофлавони научно доказано намаляват нивата на холестерола в кръвта и забавят загубата на костна маса, като ...
Как се прави сос Бешамел за лазаня?Как се прави сос Бешамел за лазаня?
23 Май
Сос Бешамел е един от най-известните и най-лесният за приготвяне сос в европейската кухня като цяло. Независимо дали става въпрос за приготвяне на лазаня или друг вид ястие, в което се изисква приготвянето на сос Бешаме...
Могат ли и как се замразяват гъби?Могат ли и как се замразяват гъби?
20 Май
Гъбите са изключително чувствително по отношение на температурата. Бързо се развалят, а всички знаем колко опасни са развалените гъби. За да ги запазите за по-дълго време, можете да ги замразите във фризер. Свежите гъби ...
Какво съдържа соята?Какво съдържа соята?
19 Май
Соята или соевите зърна са вид бобови растения, които към този момент са се превърнали в една от най-широко консумираните храни в света заради многобройните си ползи за здравето. Соята е родом от Източна Азия и се ...
Как да почистим петно от соев сос?Как да почистим петно от соев сос?
19 Май
Соевият сос причинява наситено тъмно оцветяване, когато попадне на дрехите и веднага ви кара да си помислите най-лошото, че премахване няма. Ето какво трябва да запомните, за да се справите с петното от соев сос: Де...
Какво съдържа киноата?Какво съдържа киноата?
18 Май
Киноата е култура, напомняща на ориза, и се отглежда с цел събиране и употреба на ядливите ѝ семена. През последните години стана по-широко разпространен продукт и ползите от киноата не са тайна за никого. Интересно е ...
Защо се пресича застройката на супата?Защо се пресича застройката на супата?
18 Май
1
При приготвянето на супата един от най-важните моменти е застройката. Благодарение на застройването, супата не е толкова водниста, а в същото време става много вкусна. Често обаче, при смесването на застройката със супа...
На какви ястия се слага соев сос?На какви ястия се слага соев сос?
17 Май
Соевият сос е универсален и може да се използва по много различни начини. Придава уникален, сложен, наситен вкус на месо, риба, сосове и зеленчуци поради високите нива на естествено умами. Използвайте го вместо готварс...
От соята пълнее ли се?От соята пълнее ли се?
17 Май
Храните на базата на соя обикновено са с високо съдържание на протеини, което ги прави подходящи за отслабване. Богатите на протеини храни имат висок термичен ефект, което означава, че ще горите мазнини и калории п...
Какви чушки се слагат за сурова туршия?Какви чушки се слагат за сурова туршия?
17 Май
Есента е сезонът, през който можете да намерите на пазара най-голямо разнообразие от зеленчуци. Обичайно около Архангеловден се приготвят туршиите и киселото зеле, защото става по-студено и няма опасност от прекале...
Какво означава сотиране?Какво означава сотиране?
17 Май
Сотиране от френски означава подскачам, заради движението, което се получава, докато храната се сотира. Сотирането е техника на приготвяне на храните, при която се използва много малко количество мазнина, но температурат...
Как се прави панировка със сусам?Как се прави панировка със сусам?
15 Май
Сусамът може да се използва и при приготвянето на хляб, франзели, бисквити и хлебни пръчици. Основна съставка е в азиатската кухня и се употребява при приготвянето на много ястия - от суши, до супи. Също така в кул...