Търсене в сайта
Как се белят гъби?Гъбите растат в земята и поради тази причина по тях полепва много кал. Много е важно да почиствате гъбите по подходящ начин, за да премахнете цялата кал и мръсотия, която се намира върху тях, преди да ги сготвите.
Г...
Как се бели правилно банан?Бананът е сладък плод, който има свойството да засища глада. Съдържа множество полезни вещества за организма - витамини и минерали. Плодът съдържа големи количества витамин А и фибри. Ползите за организма са много и на...
Какво съдържа динята?Динята е един от любимите ми плодове. Тя е много вкусна и освежаваща през лятото. Смята се, че произхожда от Африка. Тези вкусни плодове били отглеждани в Египет и Индия още през 2500 години преди Христа.
В света има...
Как се разтваря сода бикарбонат?Содата за хляб е бял прах (като солта), продавана във вид на сашета в хранителните магазини, обикновено до пакетите с брашно.
Содата за хляб се разтваря лесно във вода (прясно мляко, кисело мляко), като препоръчителн...
Полезно ли е да се яде синьо сирене?Синьото сирене, подобно на много млечни продукти, има здравословни витамини и минерали (като витамин В12 и калций), но от друга страна, е с високо съдържание на мазнини, сол и холестерол.
Ако сте любител и редовно ха...
Какво е Е210 и защо е вреден?Вероятно вече Ви е позната бензоената киселина като химикал. Бензоената киселина (европейското число на добавката в храните е E210), е ароматна, карбоксилова киселина, която не се използва често за запазване на храните п...
Как се прави безкофеиновото кафе?Кафето е с естествено съдържание на кофеин. Въпреки че повечето хората целят точно енергизиращото действие на кофеина, когато посегнат към чашата кафе, има и такива които не понасят действието му и предпочитат да се на...
С какви вина и напитки се поднася синьо сирене?Синьото сирене представлява един от най-особените видове. Характерното при неговото производство е, че се вкарва пеницилинова плесен. На нея се дължат сините ивици по сиренето, които са и причината за неговото название...
Как се съхранява синьо сирене?Сиренето е продукт, който заема централна роля в света на кулинарията. Този млечен продукт притежава високи хранителни и вкусови качества, които му осигуряват широко приложение в кухнята и мнозина почитатели.
Същест...
Как да си изсушим кайсии? За да си изсушите кайсии за зимата, трябва да си изберете такива, които са добре узрели. Също така по плодовете не трябва да има наранявания или развалено.
Кайсиите се измиват, подсушават и режат на половинки. Тех...
Кога да пия чай от бял равнецБелият равнец е билка, произхождаща от Северното полукълбо, която расте свободно по пасищата, край пътищата и други места с добре дренирана земя.
Лесно се разпознава поради своите пернати листа, силни стъбла и широки...
Как се съхраняват къпини?Едно от най-хубавите неща на лятото са всички пресни плодове, които то носи със себе си.
Ако купувате къпини, съхранявайте ги в оригиналния им контейнер, независимо дали е пластмасова или картонена кутия за плодове.
...
Какво да приготвим със соя?Написани са стотици рецепти със соя, включващи универсалната соя, включително:
- мисо;
- темпе;
- соево мляко;
- тофу;
- едамаме.
Хубавото на соевите продукти е, че те са универсални, лесни за използван...
Как се съхранява джоджен?Джодженът има страхотен вкус и аромат. Тъй като е гъвкава подправка - идеална е за боб яхния или боб на фурна, дори за бабините кюфтета, е добра идея да я запазите възможно най-свежа.
Замразяване на джоджен
Изм...
Как се отпушва дренажният отвор на хладилник?Притеснявате ли се, когато дренажната тръба на хладилника ви се запуши?
Чудите ли се как да отпушите дренажна тръба на хладилника?
За да сте сигурни, че проблемът ще е решен, разгледайте тези методи по-долу.
З...
Какво е гликемичен индекс?Гликемичният индекс е показател за това колко бързо дадена храна причинява повишаване на нивата на кръвната ни захар.
Тази мярка класира храната по скала от нула до 100. Храните с висок гликемичен индекс (GI) бързо ...
Как се съхранява маргарин?Маргаринът, наричан още немлечно масло, често се ползва, като заместител на кравето масло.
За направата на маргарина се използват немлечни продукти или много малко количество обезмаслено мляко. Маргаринът може да...
Какво е E250 и за какво се използва?Индексът Е250 е по-известен като натриева сол, получена от азотиста киселина. Тази хранителна добавка има основна роля в това да фиксира или подобрява цвета и да служи като консервант в хранително-вкусовата промишленос...
Как се прави чай от мечо гроздеЧаят е широко разпространена напитка, известна със своя естествен произход и благоприятен ефект върху организма. Днес се предлагат чайове от различни растения и плодове, които имат различна роля върху човешкото здраве....
Как се правят захаросани лимонови кори?Приготвянето на захаросани лимонови корички или захаросани портокалови корички не е никак трудно, но е отнема сравнително дълго време. Иначе за една доза удивително вкусни и освежаващи захаросани лимонови корички ще са...
Как да съхраняваме пресен босилек?Босилекът е деликатна билка, която има тенденция към бързо разваляне, ако не се съхранява правилно.
Свежите билки от всякакъв вид са мимолетни. Всички сме имали опит да отворим хладилника, само за да открием някога ...
Как да изсушим къпини?Къпините са плодове с високи вкусови и хранителни качества. Те предлагат редица ценни ползи за организма, затова се използват широко в приготвянето на различни рецепти, сладкиши, чайове и компот.
За да си пригот...
Как да съхраняваме сушени подправкиСъхранявайте вашите билки и подправки на хладно и сухо място. Идеалната температура е тази, която остава сравнително постоянна, средно около 21°С.
Съхраняването на подправките трябва да бъде далеч от всякакви преки...
Какво е керевиз и къде се използва?Целината (керевиз) е вид зеленчук с деликатен вкус и доста силен, натрапчив аромат.
Очевидно първоначално е била класифицирана като билка, пълна с витамини и минерални соли и високо ценена заради лечебните си свойс...
Колко протеин има в соята?Соята съдържа изофлавони (наричани още фитоестрогени) и генистеин, които не се срещат в други храни.
Тези изофлавони научно доказано намаляват нивата на холестерола в кръвта и забавят загубата на костна маса, като ...