Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Как се прави лимонова захар?Как се прави лимонова захар?
05 Февр.
Лимонената захар може да се използва точно като обикновена захар в рецептите. Тя се използва по същия начин и в същото количество, което бихте използвали обикновената захар в рецептата. Ако сте любители на лимонения...
Как се почистват патладжани?Как се почистват патладжани?
04 Февр.
Една от характеристиките на патладжана е неговият почти неутрален вкус и пухкава и месеста вътрешност, което позволява този зеленчук да се комбинира и смесва прекрасно в безброй много ястия с различни вкусове. Патл...
Как да си направим заешка каймаКак да си направим заешка кайма
03 Февр.
Заешкото месо е един изключителен здравословен вариант и заместител на почти останалите меса. Нови изследвания на учените показва, че нашият организъм има възможност да усвои 90% от заешкото месо, докато за телешко...
Как лесно да махнем излишната сол от ястиетоКак лесно да махнем излишната сол от ястието
02 Февр.
Солта е основната подправка на всяко наше ястие. Тази толкова обикновена подправка е обвинявана в какви ли не грехове, но без нея не можем да минем на масата. Може да пропуснете да добавите други подправки (пипер или чуб...
Как се вари заешко месо?Как се вари заешко месо?
01 Февр.
Заешкото месо заема все по-често място на нашата трапезата. То е изключително диетично и е сред най-добрите бели меса, съдържащо минимални количества холестерол и калории. Също така в заешкото се съдържат високи ни...
Как да си направим агнешки бульон?Как да си направим агнешки бульон?
31 Януари
Всички знаете добре, че домашно приготвената храна има много по-добър вкус, качествена е и има доказан състав. Същото е и с бульоните. Дали ще са зеленчукови, пилешки, телешки бульони, те предават на нашите гозби...
Накисват ли се гъбите и защо?Накисват ли се гъбите и защо?
30 Януари
Гъбите са продукт, който ни предлага разнообразни форми, с които да го приготвим - в сосове, яхнии, супи, салати, плънки, мезета - печени, пържени, сотирани, мариновани и дори сурови. Разбира се, винаги трябва ...
Как се завива месно руло?Как се завива месно руло?
29 Януари
Месно руло обикновено е вид ястие от кайма (смляно или кълцано месо), омесено с други съставки. Традиционно то се приготвя в продълговата форма и се изпича на фурна. Съществуват различни рецепти, включващи различни...
Как се прави овче сирене?Как се прави овче сирене?
28 Януари
Овчето мляко е по-богато на мазнини, белтъчини и калций от кравето. То е любим продукт на нашата трапеза, но и изключително популярно в други страни като Гърция, Италия, Средна Азия и страните от Близкия Изток. По х...
Как се овкусяват пържоли?Как се овкусяват пържоли?
27 Януари
Знаете ли каква е тайната на вкусните пържоли? Две са основните правила, които трябва да спазвате и никога няма да имате гафове в кухнята, приготвяйки пържоли. Първото правило е в качеството на месото. Старайте...
Как се почиства леща?Как се почиства леща?
26 Януари
Лещата е сред традиционните храни, които консумираме в България. Но тя е известна и популярна не само у нас, но и в индийската кухня и Близкия Изток. Лещата е и един идеален заместител на месото, защото е с висока ...
Как се прави пастърма?Как се прави пастърма?
25 Януари
1
Пастърмата е изсушено сухо месо, а рецептата е от ориенталски произход. Пастърмата може да бъде, както от свинско, така и от телешко, пилешко или пуешко месо. За да имате добър резултат, месото трябва да е качествено ...
Как се замразява и размразява грах?Как се замразява и размразява грах?
24 Януари
Грахът (Pisum sativum) е растение от семейство Бобови (Fabaceae). Отглежда се като домашна култура и се използва за препитание по целия свят. Освен че е вкусен, той има универсалното приложение на трапезата и не на после...
Как да запечатаме пържолите при готвене?Как да запечатаме пържолите при готвене?
23 Януари
За всеки любител на месото е удоволствие да се наслади на една хубава и крехка пържола, запазила сочността, вкуса и есенцията си. Макар и приготвянето ѝ да е елементарно, то понякога може да се увенчае с неуспешен ...
Как се замразява зелен фасул?Как се замразява зелен фасул?
22 Януари
Безспорен е фактът, че най-добре е да консумираме пресни плодове и зеленчуци. Трябва да знаете обаче, че и при замразяването им не се губят огромни количества от техните витамини и минерали. Важно е да знаете как да ...
Как се чисти сом?Как се чисти сом?
20 Януари
Продавачите на риба вече предлагат и да я почистят на място, но дори и да нямате късмета рибата Ви да е почистена, следвайки съветите по-долу, за да се справите по един лесен начин с това иначе неприятно на пръв поглед з...
Как да си направим домашен зеленчуков бульонКак да си направим домашен зеленчуков бульон
19 Януари
В забързаново ни ежедневие все не ни достига време и гледаме бързо бързо да сготвим, а къде остават сладостта, ароматът на вкусното ястие и отдадеността на готвенето? Използваме готови подправки, бульони и продукти за на...
За какво е полезна тиквата?За какво е полезна тиквата?
18 Януари
Тиквата е сред най-полезните плодови зеленчуци, които може да сложите на трапезата си, а у нас е на особена почит. Това се дължи не само на нейните безспорни вкусови качества, но и благотворното ѝ влияние върху здравет...
Содена питка как и колко време се пече?Содена питка как и колко време се пече?
15 Януари
С нищо не може да се сравни ароматът на току-що изпечена содена питка. Приготвянето ѝ е задължително във всеки дом при празници като Бъдни вечер и често в делници. Има много и различни рецепти за содена питка и за н...
Защо тестото се рони?Защо тестото се рони?
14 Януари
Тестените изделия като хлябове, питки, кифлички, козунаци, сладки и бисквити са обичани и приготвяни от всяко едно семейство. Една добра домакиня има своите изпитани рецепти за тези изделия, но често и експер...
Как да размразим бързо пиле?Как да размразим бързо пиле?
13 Януари
Не може да не сте изпадали в тази ситуация: започвате да готвите нещо с пилешко месо, но се оказва, че сте забравили да прехвърлите месото от фризера в хладилника миналата вечер. В следващите редове ще разгледаме някол...
Как се прави оцет от вино?Как се прави оцет от вино?
12 Януари
1
Тъй като българите обичаме да пийваме ракийка със салата, поради което често оставяме на заден план виното. Защо тогава не създадем от него ароматен оцет, с който да обогатим аромата на салатата или да си приготв...
Колко време се пече свинска плешка?Колко време се пече свинска плешка?
10 Януари
На нашия пазар свинското месо и конкретно свинската плешка е едно от най-разпространените меса на достъпна цена. Със свинската плешка могат да се сготвят много вкусни гозби с месо (зеле и зелен боб са само два о...
Как се суши суджук?Как се суши суджук?
09 Януари
Домашно приготвеният суджук е класика. Той е отлично допълнение към чашата червено вино в компанията на семейството и приятелите, а и приготвянето му не е толкова трудно. Всяко семейство има собствена рецепта за до...
Содената питка трябва ли да втасва?Содената питка трябва ли да втасва?
08 Януари
1
Уханието на содена питка в дома е ухание на уют, топлина и домашна трапеза. Всяка домакиня си има своята изпитана рецепта за содена питка, за тънкостите по приготвянето на този вкусен хляб, с който да нагости сем...