Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Как да съхраняваме ориз?Как да съхраняваме ориз?
01 Юни
Оризът е древна култура. Някои народи дори вярват, че той е свещен. За първи път се консумира от народите на Виетнам и Тайланд, преди повече от девет хиляди години. В България отглеждането на ориз започва през 14-ти ...
Яйце с 2 жълтъка? Има ли рискове и защо се случваЯйце с 2 жълтъка? Има ли рискове и защо се случва
01 Юни
Обикновено в черупката на яйце се съдържа жълтък и белтък, но понякога може да се натъкнете на яйце с 2 жълтъка в черупката си. Такова яйце, което има 2 жълтъка, е рядко срещано явление. Вероятността да попаднете н...
Колко захар има в шоколада?Колко захар има в шоколада?
31 Май
Казват, че ако видите една жена разстроена, във ваш интерес е да се отдалечите от нея и да я замерите с кредитна карта и шоколад. Истината е, че трудно ще намерите човек, който не обича шоколад. От научна гледна то...
Как се режат ябълки за ракия?Как се режат ябълки за ракия?
30 Май
Приготвянето на ябълкова домашна ракия е тънка и мераклийска работа, която не е по силите на всекиго. За това кехлибарено питие се иска и мерак, и майсторлък, че и голяма доза любов. Ако смятате, че притежавате всичко ...
Какви витамини има в крушите?Какви витамини има в крушите?
29 Май
Крушите са познати на човека още от древни времена. За тяхна родина се счита Азия. Крушите са едни от най-здравословните и полезни плодове. Имат тонизиращи и освежаващи свойства, което ги прави идеални за закуска. К...
Как се изтърбушват камби?Как се изтърбушват камби?
28 Май
Камбите са уникален вид чушки, лесно разпознаваеми с различната си форма и разпознаваем вкус. Могат да се използват за различни неща - ястия, салати, туршии и зимнини, мариновани. Както всеки вид чушки, така и кам...
Как се оформя претцел?Как се оформя претцел?
28 Май
Претцелът може да бъде както сладък, така и солен. За родина на претцела се счита Германия. Днес той е познат и се приготвя не само там. Според най-старата легенда за претцелите, те са направени за първи път от ита...
Как се разбива аквафаба?Как се разбива аквафаба?
27 Май
Аквафаба представлява натурален продукт, който се получава от бобовите култури. Тоест това е течността, която се получава при варенето. Преди няколко години съвсем случайно готвач открива аквафаба. Той разбира, че...
Какво е алангле и как се приготвя?Какво е алангле и как се приготвя?
27 Май
Алангле е готварски термин, който идва от френски език и по-точно от френската кухня. Това е вид термична обработка на месни ястия, при която обработка месото остава леко сурово или така нареченото "кърваво". По-по...
Как действат ябълките?Как действат ябълките?
26 Май
Всеки от нас е чувал старата българска поговорка Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен! Ябълките са богати на витамини, фибри и минерали. Ябълките съдържат мощни антиоксиданти като полезния кверцетин. ...
Как се прави лаваш?Как се прави лаваш?
26 Май
Независимо от народността си и традицията си всички хора по света консумират хляб. В различните частни на света хлябът се различава по вида си и вкусовите качества. Лавашът е най-старият вид хляб. Този арменски ...
Как бухтите да не са мазни?Как бухтите да не са мазни?
26 Май
Бухтите са една страхотна класическа закуска, с която може да зарадвате любимите си хора. В повечето случаи при приготвянето на бухтички те стават мазни. Именно заради това повечето хора избягват да ги правят, защ...
Как се овкусяват свински пържоли?Как се овкусяват свински пържоли?
23 Май
За овкусяването на свинските пържоли има много варианти и начини в зависимост как ще се приготвя. Мариноването е процес, който придава на месото крехкост и се прави с цел овкусяване. Мариноването може да бъде сухо ...
Как се сиропира тиквеник?Как се сиропира тиквеник?
23 Май
1
Тиквеникът представлява сладка баница. Приготвя се от тестени кори или готови кори за баница, тиква и захар с ароматна добавка на канела. Тази традиционна баница с тиква не би била толкова вкусна, ако не беше слад...
Как се бели патладжан?Как се бели патладжан?
23 Май
Патладжанът у нас е познат още като син домат. Широко е използван в традиционните ястия на Турция, Испания, Индия и Франция. Патладжанът съдържа много полезни вещества. Част от тях са фосфор, калий, калций, магнез...
Как се прави карамел за еклери?Как се прави карамел за еклери?
22 Май
Карамелът се получава от действието на топлината върху захарта. Нарича се още гореща захар. Той се получава чрез бавното загряване на захарта, следствие на което тя се разтапя и придобива кафеникав цвят и нежен арома...
Кои са кореноплодните зеленчуци?Кои са кореноплодните зеленчуци?
21 Май
Кореноплодните зеленчуци представляват зеленчуци, от който се използва тяхната подземна част, коренната част или грудките им. Кореноплодните зеленчуци са богати на витамини, минерали и фибри. Кореноплодни зеленчуци с...
Шербет - как се прави?Шербет - как се прави?
21 Май
Шербетът представлява разхладителен десерт, който може да се приготви от различни плодове. Най-подходящите плодове за приготвянето на шербет са малините, ягодите, портокали, киви, кайсии, праскови и други. Дум...
Как се пържат дробчета?Как се пържат дробчета?
21 Май
Рецептата за пържени дробчета е лесна и постижима дори за най-неопитните в кухнята. Най-важното е да използвате пресни пилешки дробчета, които трябва да почистите, за да не нагарчат, след като се сготвят. Нео...
Как се прави сок от червено цвекло?Как се прави сок от червено цвекло?
20 Май
Сокът от червено цвекло е много полезен. Той е богат на нитрати, аминокиселини и витамин D. При неговата консумация се нормализира кръвното налягане, подобрява физическото състояние, изчиства организма от вредните...
Как да си приготвим чай от глухарче?Как да си приготвим чай от глухарче?
20 Май
Повечето хора приемат глухарчето като красива трева и не се замислят колко полезно всъщност е то. Глухарчето представлява цъфтящо растение. То е богато на витамин С, В, D, желязо, калий, фибри, магнезий, калции, фос...
Как да приготвим жито за Задушница?Как да приготвим жито за Задушница?
20 Май
Вареното жито се приготвя за Задушница или както казват старите хора За Бог да прости. Иначе вкусното варено жито представлява част от ритуала за Задушница. Житото за помен се приготвя като израз на уважение...
Kои подправки подхождат на различните месаKои подправки подхождат на различните меса
19 Май
Дълго време професионалните готвачи и дори прости домакини използват различни подправки, които не само придават изискан вкус на готовото ястие, но и оказват благоприятен ефект върху тялото. Трудното е да си предста...
Соева кайма - какво съдържа?Соева кайма - какво съдържа?
18 Май
Соевата кайма (соева текстура, соево месо) е един от многото преработени продукти от соя. По правило се произвежда от немаслено соево брашно. Поради значителното си съдържание на растителни протеини тя е широко изпол...
Как да си приготвим кълнове в домашни условия?Как да си приготвим кълнове в домашни условия?
18 Май
Кълновете са една от най-натуралните и полезни растителни храни. Кълновете съдържат много мнерали, ензими, фибри, витамини и хранителни вещества. Богати са на омега-3 мастни киселини, витамин В6, В9, В12, А, К, Е, к...