Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Зелените орехи кога се берат?Зелените орехи кога се берат?
10 Май
С настъпването на пролетта природата се събужда за живот. И тогава много от домакините отварят тефтерите с изпитани рецепти за сладко от зелени орехчета или прословутият ликьор от зелени орехчета. Има много причи...
Как да съхраняваме ябълки?Как да съхраняваме ябълки?
09 Май
Овощарите ще ви кажат, че е по-лесно да отгледате добра реколта ябълки, отколкото да успеете да я съхраните през студените месеци, за да не се развали, особено в градска среда. Но това, че съхранението на ябълките не е...
Ягодите за какво са полезни?Ягодите за какво са полезни?
09 Май
Мъничко, червеничко, царя от пътя отбива - що е то? Всички сте чували тази гатанка и знаете, че отговорът на тази загадка е ягода. Този плод се отличава със свеж вкус, сочност, изключителен аромат и вкус, който пленява, ...
Как се правят бухти?Как се правят бухти?
08 Май
Бухтите са любима закуска на малки и големи. Освен това се правят много лесно и бързо. Идеалната семейна закуска изисква всеки от нас, който обича да се вихри в кухнята, да знае как правилно се приготвят бухтички. ...
Какво е хранителна мая?Какво е хранителна мая?
08 Май
Хранителната мая представлява хранителна добавка. Този вид мая не е животински продукт, затова е предпочитана и често употребявана от вегани и вегетарианци. Тя се произвежда от дрожди. Дрождите са едноклетъчни о...
Как се прави веган мляко?Как се прави веган мляко?
08 Май
За приготвянето на веган мляко най-важното е да се запасите не само със сурови ядки и семена с добро качество, но и с мощен блендер. С него можете да смелите дори твърди ядки, като месо от кокос или орехи, без проблеми и...
Как се прави грис халва?Как се прави грис халва?
08 Май
Грис халва е десерт, към които не може да останеш равнодушен. Няма как да не го обожаваш. Освен, че е много полезен, приготвянето му ще ви отнеме не повече от половин час. Необходими продукти за приготвяне на грис х...
Как да съхраняваме листа от лапад?Как да съхраняваме листа от лапад?
08 Май
Едно от първите зелени растения, които се появяват с настъпването на пролетта, е лападът. Лападът е първи братовчед на киселеца, но има свеж и наситен вкус без киселата жилка. При термична обработка лападът не промен...
Как да си направим чеснов зехтин?Как да си направим чеснов зехтин?
08 Май
Ароматният чеснов зехтин е едно чудесно допълнение към всяка свежа салата или печено месо. И хубавото на този чеснов зехтин е, че се приготвя много лесно в домашни условия. За да приготвите чеснов зехтин ви трябва ...
Как се чисти лапад?Как се чисти лапад?
07 Май
С идването на пролетта излизат и първите листенца на лапада. Той е вкусен и полезен, на село го има във всяка градина и всеки двор. Лападът съдържа желязо, витамини и затова се препоръчва при анемии. Може да се готв...
Kак да си направим чай от коприва?Kак да си направим чай от коприва?
07 Май
Копривата е многогодишно растение, познато от древността. Тя е доказано едно от най-полезните природни дарове на пролетта. Богата е на минерали, витамини и фибри. Съдържа големи количества желязо, също така витамин С, ...
Как се прави тутманик?Как се прави тутманик?
06 Май
Тутманикът е традиционно и много обичано българско ястие. Той представлява замесена от тесто питка, в която има сирене. Има много други рецепти за тутманик, като например тутманик с кайма, сладък тутманик, но...
Вредна ли е комбинацията сьомга с прясно мляко?Вредна ли е комбинацията сьомга с прясно мляко?
06 Май
Комбинацията сьомга с прясно мляко създава асоциация за риба с мляко, която е вредна заради комбинирането на две храни, които са богати на протеини. Именно поради високото съдържание на протеини във всяка от тях е ...
Как се прави домашен млечен шоколад?Как се прави домашен млечен шоколад?
04 Май
1
Трудно би било да се намери някой, който никога не е вкусвал млечен шоколад. Приет е като враг на всяка диета, но като че ли няма жена, която да може да се откаже напълно от него. Любимият шоколад има много полезни...
Как се правят милинки?Как се правят милинки?
04 Май
Милинките представляват пухкава и ароматна тестена закуска. Те са традиционни за Източна България. Може да срещнете рецептата за милинки в различни варианти, като например по милинки по ямболски, сливенски мил...
Как се вари кафе в джезве?Как се вари кафе в джезве?
04 Май
При варенето на кафе оптималното съотношение е 1:10 (за 1 част смляно кафе до 10 части вода), тоест 10 г кафе ще са необходими за 100 г вода. И все пак нещата могат да варират според вашите предпочитания - някой обича ка...
Какво съдържа царевицата?Какво съдържа царевицата?
03 Май
През вековете много нации са обожествявали царевицата. На първо място, това се отнася до инките - древните племена, които я считали за свещена храна. Пионерът на Америка Христофор Колумб бил толкова заинтересован от ми...
Как се вари бамя?Как се вари бамя?
02 Май
1
Бамята е здравословен и нискокалоричен зеленчук, който често се използва и в българската кухня. Продуктът е популярен също така и в различни карибски, креолски, индийски и южни ястия. Има много начини за приготвян...
Разрешен ли е медът по време на пости?Разрешен ли е медът по време на пости?
01 Май
Отговаряме на въпрос, който често тревожи онези, които са започнали да постят. Много от хората, които са решили да се придържат към постното меню преди някои от най-големите църковни празници, все още не са сигурн...
Как да подобря вкуса на кафето?Как да подобря вкуса на кафето?
30 Април
Всеки път, подарявайки си приятни минути с чаша от любимата ви ароматна напитка, ние дори не мислим как можем да подобрим удоволствието, което получаваме. Повечето хора традиционно добавят само захар към чаша кафе...
Как да си направим овесено мляко?Как да си направим овесено мляко?
29 Април
Представяме ви рецепта за вкусна и евтина напитка, особено подходяща за тези, които са отказали животинската храна, не понасят лактоза или просто искат да внесат разнообразие в менюто си. Какво ви трябва, за да си п...
Какво е цвик?Какво е цвик?
28 Април
Цвик - това е естествен млечен серум. Представлява един от основните протеини в млякото. Той съдържа млечни протеини, млечна зхар и минерални соли. Цвикът е известен и като суроватка. Цвикът представлява полупро...
Как да изсушим листа от коприваКак да изсушим листа от коприва
27 Април
Повечето от нас смятат копривата за плевел и по всякакъв възможен начин избягват контакт с нея. Причината за това са най-вече листата на растението, които ужилват болезнено. Не пренебрегвайте копривата - това мно...
Как се дърпат кори за баницаКак се дърпат кори за баница
26 Април
Една от любимите закуски е баницата. За приготвянето на вкусна дърпана баница са необходими продукти, които могат да се намерят във всеки хладилник, приготвя се бързо и не изисква особени готварски умения. Пакет гот...
Трябва ли да белим райската ябълка?Трябва ли да белим райската ябълка?
26 Април
Райската ябълка е вкусен и здравословен плод с огромно количество витамини, в частност йод. Съставът на този ароматна райска ябълка включва следните полезни вещества: магнезий, калий, желязо в големи количества, п...