Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Как да съхраняваме ориз?Оризът е древна култура. Някои народи дори вярват, че той е свещен. За първи път се консумира от народите на Виетнам и Тайланд, преди повече от девет хиляди години.
В България отглеждането на ориз започва през 14-ти ...
01 Юни
Яйце с 2 жълтъка? Има ли рискове и защо се случваОбикновено в черупката на яйце се съдържа жълтък и белтък, но понякога може да се натъкнете на яйце с 2 жълтъка в черупката си. Такова яйце, което има 2 жълтъка, е рядко срещано явление.
Вероятността да попаднете н...
01 Юни
Колко захар има в шоколада?Казват, че ако видите една жена разстроена, във ваш интерес е да се отдалечите от нея и да я замерите с кредитна карта и шоколад. Истината е, че трудно ще намерите човек, който не обича шоколад.
От научна гледна то...
31 Май
Как се режат ябълки за ракия?Приготвянето на ябълкова домашна ракия е тънка и мераклийска работа, която не е по силите на всекиго. За това кехлибарено питие се иска и мерак, и майсторлък, че и голяма доза любов. Ако смятате, че притежавате всичко ...
30 Май
Какви витамини има в крушите?Крушите са познати на човека още от древни времена. За тяхна родина се счита Азия.
Крушите са едни от най-здравословните и полезни плодове. Имат тонизиращи и освежаващи свойства, което ги прави идеални за закуска. К...
29 Май
Как се изтърбушват камби?Камбите са уникален вид чушки, лесно разпознаваеми с различната си форма и разпознаваем вкус. Могат да се използват за различни неща - ястия, салати, туршии и зимнини, мариновани.
Както всеки вид чушки, така и кам...
28 Май
Как се оформя претцел?Претцелът може да бъде както сладък, така и солен. За родина на претцела се счита Германия. Днес той е познат и се приготвя не само там.
Според най-старата легенда за претцелите, те са направени за първи път от ита...
28 Май
Как се разбива аквафаба?Аквафаба представлява натурален продукт, който се получава от бобовите култури. Тоест това е течността, която се получава при варенето.
Преди няколко години съвсем случайно готвач открива аквафаба. Той разбира, че...
27 Май
Какво е алангле и как се приготвя?Алангле е готварски термин, който идва от френски език и по-точно от френската кухня. Това е вид термична обработка на месни ястия, при която обработка месото остава леко сурово или така нареченото "кърваво".
По-по...
27 Май
Как действат ябълките?Всеки от нас е чувал старата българска поговорка Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен!
Ябълките са богати на витамини, фибри и минерали.
Ябълките съдържат мощни антиоксиданти като полезния кверцетин. ...
26 Май
Как се прави лаваш?Независимо от народността си и традицията си всички хора по света консумират хляб. В различните частни на света хлябът се различава по вида си и вкусовите качества.
Лавашът е най-старият вид хляб.
Този арменски ...
26 Май
Как бухтите да не са мазни?Бухтите са една страхотна класическа закуска, с която може да зарадвате любимите си хора.
В повечето случаи при приготвянето на бухтички те стават мазни. Именно заради това повечето хора избягват да ги правят, защ...
26 Май
Как се овкусяват свински пържоли?За овкусяването на свинските пържоли има много варианти и начини в зависимост как ще се приготвя.
Мариноването е процес, който придава на месото крехкост и се прави с цел овкусяване. Мариноването може да бъде сухо ...
23 Май
Как се сиропира тиквеник?Тиквеникът представлява сладка баница. Приготвя се от тестени кори или готови кори за баница, тиква и захар с ароматна добавка на канела.
Тази традиционна баница с тиква не би била толкова вкусна, ако не беше слад...
23 Май
1
Как се бели патладжан?Патладжанът у нас е познат още като син домат. Широко е използван в традиционните ястия на Турция, Испания, Индия и Франция.
Патладжанът съдържа много полезни вещества. Част от тях са фосфор, калий, калций, магнез...
23 Май
Как се прави карамел за еклери?Карамелът се получава от действието на топлината върху захарта. Нарича се още гореща захар.
Той се получава чрез бавното загряване на захарта, следствие на което тя се разтапя и придобива кафеникав цвят и нежен арома...
22 Май
Кои са кореноплодните зеленчуци?Кореноплодните зеленчуци представляват зеленчуци, от който се използва тяхната подземна част, коренната част или грудките им.
Кореноплодните зеленчуци са богати на витамини, минерали и фибри.
Кореноплодни зеленчуци с...
21 Май
Шербет - как се прави?Шербетът представлява разхладителен десерт, който може да се приготви от различни плодове.
Най-подходящите плодове за приготвянето на шербет са малините, ягодите, портокали, киви, кайсии, праскови и други.
Дум...
21 Май
Как се пържат дробчета?Рецептата за пържени дробчета е лесна и постижима дори за най-неопитните в кухнята.
Най-важното е да използвате пресни пилешки дробчета, които трябва да почистите, за да не нагарчат, след като се сготвят.
Нео...
21 Май
Как се прави сок от червено цвекло?Сокът от червено цвекло е много полезен. Той е богат на нитрати, аминокиселини и витамин D.
При неговата консумация се нормализира кръвното налягане, подобрява физическото състояние, изчиства организма от вредните...
20 Май
Как да си приготвим чай от глухарче?Повечето хора приемат глухарчето като красива трева и не се замислят колко полезно всъщност е то.
Глухарчето представлява цъфтящо растение. То е богато на витамин С, В, D, желязо, калий, фибри, магнезий, калции, фос...
20 Май
Как да приготвим жито за Задушница?Вареното жито се приготвя за Задушница или както казват старите хора За Бог да прости.
Иначе вкусното варено жито представлява част от ритуала за Задушница.
Житото за помен се приготвя като израз на уважение...
20 Май
Kои подправки подхождат на различните месаДълго време професионалните готвачи и дори прости домакини използват различни подправки, които не само придават изискан вкус на готовото ястие, но и оказват благоприятен ефект върху тялото.
Трудното е да си предста...
19 Май
Соева кайма - какво съдържа?Соевата кайма (соева текстура, соево месо) е един от многото преработени продукти от соя. По правило се произвежда от немаслено соево брашно. Поради значителното си съдържание на растителни протеини тя е широко изпол...
18 Май
Как да си приготвим кълнове в домашни условия?Кълновете са една от най-натуралните и полезни растителни храни.
Кълновете съдържат много мнерали, ензими, фибри, витамини и хранителни вещества. Богати са на омега-3 мастни киселини, витамин В6, В9, В12, А, К, Е, к...
18 Май